eur:
389.13
usd:
363.06
bux:
68036.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

A zene ChatGPT-jének egyik alapítója máris milliárdnyi előfizetőt jósol

A zene-generáló Suno a közelmúltban még nem is szerepelt a legfontosabb generatív MI-alkalmazások között, mostanra viszont a Microsoft MI-alkalmazásokat összegyűjtő Copilot alkalmazásába is bekerült a ChatGPT mellett.

A Suno gyorsan felívelő hírneve elsősorban annak köszönhető, hogy szöveges promptok alapján a korábbiaknál jóval jobb minőségű zenéket képes előállítani, mégpedig énekkel, több nyelven is - írja a dalszerzo.hu.

Egyelőre még csak egyperces dalok generálhatók az alkalmazással, de mint írják, ez hamarosan a duplájára emelkedik.

Ezt a dalt a jelenleg még nem publikus, hanem a hamarosan megjelenő V3 modellel íratta a Rolling Stone újságírója, a megadott prompt pedig az volt, hogy "solo acoustic Mississippi Delta blues about a sad AI", azaz "szólóhangszeres akusztikus Mississippi Delta blues egy szomorú mesterséges intelligenciáról":

Mint írják, a Rolling Stone cikkében a Suno egyik alapítója, Mikey Shulman a startup küldetését "a zenekészítés demokratizálásában" látja. Véleménye szerint a zenehallgatók scáma jóval meghaladja a zenét előállítókét, és

víziója szerint hamarosan egymilliárd ember fog havi 10 dolláros előfizetésért cserébe dalokat generálni az alkalmazással.

Mikey Shulman szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a művészek feleslegessé válnának. Úgy fogalmaz: "Az a célunk, hogy legyen egymilliárd ember, akik sokkal mélyebben foglalkoznak a zenével, mint most. Ha tömegek foglalkoznának a zenealkotással, a zenei ízlésük kiművelésével, az a művészeknek is jó lenne. A zene általunk elképzelt jövője kifejezetten művészbarát".

Egy, a lapnak nyilatkozó menedzser szerint viszont igenis érinteni fogja a zenészek megélhetését, ha például a filmekben felhasználható minőségű zenét állítanak elő az MI-alkalmazások. Az ismert slágerekért, mint mondta, továbbra is fizetni fognak a produkciós cégek és reklámügynökségek, a többit azonban leválthatják a jogdíjmentes zenék.

A Suno fő befektetője, a korábban a (később a Spotify által felvásárolt) EchoNest adatelemzőbe befektető Rodriguez is arról beszélt a Rolling Stone magazinnak, hogy szerinte a Sunónak több előfizetője lehet majd, mint a Spotify-nak - írja a lap. Szerinte ez jelenleg még butaságnak tűnik, de az igazán naggyá váló cégekben az a közös, hogy képesek kézenfekvővé változtatni valamit, ami korábban értelmetlennek tűnt.

A befektető számít rá, hogy a céget beperelhetik a jogtulajdonosok, ugyanis a Suno fejlesztői egyelőre nem árulják el, milyen zenéket használnak a modellek betanításához.

Rodriguez a jogi kockázatot úgy kommentálta, hogy "Ha meglettek volna a megállapodások a kiadókkal, talán nem is fektettem volna pénzt a cégbe. Azt akartam, hogy kötöttségek nélkül tudják végezni a fejlesztést." A csapat ettől függetlenül azért kapcsolatban áll kiadókkal, és úgy gondolják, a zenészek iránti tiszteletük jele, hogy nem lehet azt kérni az alkalmazásuktól, hogy meghatározott zenészek stílusát, előadók énekhangját használja fel - írják.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×