eur:
385.28
usd:
354.77
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Pixabay

A zene ChatGPT-jének egyik alapítója máris milliárdnyi előfizetőt jósol

A zene-generáló Suno a közelmúltban még nem is szerepelt a legfontosabb generatív MI-alkalmazások között, mostanra viszont a Microsoft MI-alkalmazásokat összegyűjtő Copilot alkalmazásába is bekerült a ChatGPT mellett.

A Suno gyorsan felívelő hírneve elsősorban annak köszönhető, hogy szöveges promptok alapján a korábbiaknál jóval jobb minőségű zenéket képes előállítani, mégpedig énekkel, több nyelven is - írja a dalszerzo.hu.

Egyelőre még csak egyperces dalok generálhatók az alkalmazással, de mint írják, ez hamarosan a duplájára emelkedik.

Ezt a dalt a jelenleg még nem publikus, hanem a hamarosan megjelenő V3 modellel íratta a Rolling Stone újságírója, a megadott prompt pedig az volt, hogy "solo acoustic Mississippi Delta blues about a sad AI", azaz "szólóhangszeres akusztikus Mississippi Delta blues egy szomorú mesterséges intelligenciáról":

Mint írják, a Rolling Stone cikkében a Suno egyik alapítója, Mikey Shulman a startup küldetését "a zenekészítés demokratizálásában" látja. Véleménye szerint a zenehallgatók scáma jóval meghaladja a zenét előállítókét, és

víziója szerint hamarosan egymilliárd ember fog havi 10 dolláros előfizetésért cserébe dalokat generálni az alkalmazással.

Mikey Shulman szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy a művészek feleslegessé válnának. Úgy fogalmaz: "Az a célunk, hogy legyen egymilliárd ember, akik sokkal mélyebben foglalkoznak a zenével, mint most. Ha tömegek foglalkoznának a zenealkotással, a zenei ízlésük kiművelésével, az a művészeknek is jó lenne. A zene általunk elképzelt jövője kifejezetten művészbarát".

Egy, a lapnak nyilatkozó menedzser szerint viszont igenis érinteni fogja a zenészek megélhetését, ha például a filmekben felhasználható minőségű zenét állítanak elő az MI-alkalmazások. Az ismert slágerekért, mint mondta, továbbra is fizetni fognak a produkciós cégek és reklámügynökségek, a többit azonban leválthatják a jogdíjmentes zenék.

A Suno fő befektetője, a korábban a (később a Spotify által felvásárolt) EchoNest adatelemzőbe befektető Rodriguez is arról beszélt a Rolling Stone magazinnak, hogy szerinte a Sunónak több előfizetője lehet majd, mint a Spotify-nak - írja a lap. Szerinte ez jelenleg még butaságnak tűnik, de az igazán naggyá váló cégekben az a közös, hogy képesek kézenfekvővé változtatni valamit, ami korábban értelmetlennek tűnt.

A befektető számít rá, hogy a céget beperelhetik a jogtulajdonosok, ugyanis a Suno fejlesztői egyelőre nem árulják el, milyen zenéket használnak a modellek betanításához.

Rodriguez a jogi kockázatot úgy kommentálta, hogy "Ha meglettek volna a megállapodások a kiadókkal, talán nem is fektettem volna pénzt a cégbe. Azt akartam, hogy kötöttségek nélkül tudják végezni a fejlesztést." A csapat ettől függetlenül azért kapcsolatban áll kiadókkal, és úgy gondolják, a zenészek iránti tiszteletük jele, hogy nem lehet azt kérni az alkalmazásuktól, hogy meghatározott zenészek stílusát, előadók énekhangját használja fel - írják.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×