eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Child patient with IV line in hand sleep on hospital bed. Medical palliation healthcare concept
Nyitókép: Pornpak Khunatorn/Getty Images

A WHO figyelmeztet: újabb veszélyes kór terjed Európában, már itthon is megjelent

Az Egészségügyi Világszervezet közölte: Európa több országában emberek halálát okozó papagájlázjárvány ütötte fel a fejét.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint több európai országban is emberek halálát okozza a papagájláz néven ismert bakteriális fertőzés, amelyet először 2023-ban észleltek és az idei évben is folytatódott a terjedése, összesen öt ember halálával járva – írja a Pénzcentrum.

A psittacosis néven is ismert bakteriális fertőzést egy a Chlamydia családba tartozó baktérium váltja ki, amely vadon élő és házi madarakban, valamint baromfiban is megtalálható. Ezek a fertőzött állatok gyakran nem mutatnak betegségre utaló jeleket, de légzésükkel vagy ürülékükkel képesek terjeszteni a kórokozót.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ szerint az emberek általában akkor fertőződnek meg, ha belélegzik a fertőzött madarakból származó port. A fertőzés másik módja lehet egy madár harapása vagy közvetlen érintkezés a madár csőrével, de az állatok elfogyasztásával a betegség nem terjed. Bár az emberről emberre történő átvitel ritka, a WHO szerint a legutóbbi esetekben az érintettek többsége házi vagy vadon élő madarakkal került kapcsolatba. A papagájláz tünetei között szerepelhet fejfájás, izomfájdalom, száraz köhögés, láz és hidegrázás. A kezelése antibiotikumokkal történik és ritkán vezet halálhoz.

Magyarországon is jelen van a kórokozó, az ÁNTSZ járványügyi figyelőszolgálata szerint ebben az évben eddig három esetben igazolták a betegséget, és már a tavalyi évben is voltak ilyen esetek. 2018 és 2022 között összesen hét esetet regisztráltak.

Ausztriában idén négy esetet regisztráltak, Dániában évente általában 15-30 megbetegedés fordul elő, idén február 27-ig már 23 megerősített esetről számoltak be. Németországban 2023-ban 14 megerősített esetről tudni, idén pedig további ötöt jelentettek. Svédországban a papagájláz eseteinek száma 2017 óta emelkedik. Hollandiából december végétől február végéig 21 esetről érkezett jelentés, ami kétszerese az előző évek hasonló időszakának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×