eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Uwe Umstaetter/Getty Images

A herpeszesek más bajtól is tarthatnak egy új kutatás szerint

A demencia esélyével is összefüggésben áll az elváltozás megjelenése.

Megduplázhatja a demencia kialakulásának kockázatát az ajakherpesz mögött álló Herpes simplex vírus (HSV-1) - írja a Journal of Alzheimer's Disease folyóirat cikkére hivatkozva a HVG.hu.

A megállapítások 1002 svéd személy vizsgálatán alapulnak, valamennyien 70 év körüliek voltak.

Az Alzheimer kialakulását a korral és az APOE-4 génvariánssal szokás összefüggésbe hozni, a friss kutatási eredmények azonban arra engednek következtetni, hogy egyes elterjedt vírusfertőzések is lehetnek hajlamosító tényezői a kognitív hanyatlásnak.

A svéd felnőtt lakosság csaknem 80 százaléka hordozza a HSV-1 antitestjeit, ami azt jelenti, hogy a szervezetük már valamikor kapcsolatba került a kórokozóval, akár tudomás nélkül is.

A svéd eredmények most azt mutatják, hogy a HSV-1-nek hatása lehet a demencia kockázatára, ami beágyazódik abba a tudományos ismeretbe, amely szerint egyre több vizsgálat nevezi meg a herpeszvírust a demencia kockázati tényezőjeként.

A svéd kutatók 15 éven át követték a vizsgálatban részt vevő 1002 alanyt, akik 82 százaléka hordozta a HSV-1 antitestjeit. Utóbbi csoport körében kétszer nagyobb eséllyel alakult ki demencia a vizsgálati időszak alatt, mint azok körében, akik nem hordozták a nevezett antitesteket.

Akár az is felmerülhet, hogy herpeszgyógyszerekkel üzennek hadat a kialakuló demenciának, de ez még a jövő zenéje.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×