eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Uwe Umstaetter/Getty Images

A herpeszesek más bajtól is tarthatnak egy új kutatás szerint

A demencia esélyével is összefüggésben áll az elváltozás megjelenése.

Megduplázhatja a demencia kialakulásának kockázatát az ajakherpesz mögött álló Herpes simplex vírus (HSV-1) - írja a Journal of Alzheimer's Disease folyóirat cikkére hivatkozva a HVG.hu.

A megállapítások 1002 svéd személy vizsgálatán alapulnak, valamennyien 70 év körüliek voltak.

Az Alzheimer kialakulását a korral és az APOE-4 génvariánssal szokás összefüggésbe hozni, a friss kutatási eredmények azonban arra engednek következtetni, hogy egyes elterjedt vírusfertőzések is lehetnek hajlamosító tényezői a kognitív hanyatlásnak.

A svéd felnőtt lakosság csaknem 80 százaléka hordozza a HSV-1 antitestjeit, ami azt jelenti, hogy a szervezetük már valamikor kapcsolatba került a kórokozóval, akár tudomás nélkül is.

A svéd eredmények most azt mutatják, hogy a HSV-1-nek hatása lehet a demencia kockázatára, ami beágyazódik abba a tudományos ismeretbe, amely szerint egyre több vizsgálat nevezi meg a herpeszvírust a demencia kockázati tényezőjeként.

A svéd kutatók 15 éven át követték a vizsgálatban részt vevő 1002 alanyt, akik 82 százaléka hordozta a HSV-1 antitestjeit. Utóbbi csoport körében kétszer nagyobb eséllyel alakult ki demencia a vizsgálati időszak alatt, mint azok körében, akik nem hordozták a nevezett antitesteket.

Akár az is felmerülhet, hogy herpeszgyógyszerekkel üzennek hadat a kialakuló demenciának, de ez még a jövő zenéje.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×