eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Andréka Péter, az intézet főigazgatója a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2019. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Andréka Péter: az infarktusos betegek világszínvonalú ellátást kapnak Magyarországon

Az InfoRádió Aréna című műsorában a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgató főorvosa tisztázta, születéskor van a legtöbb szívizomsejtünk, és bár a szülőkorú nőket egy ideig védik a hormonaik, idősödve már zárul az olló a nemek közt.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak, a helyzet pedig európai összevetésben sem túl biztató – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Andréka Péter kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgató főorvosa.

"A férfiak nehezebb helyzetben vannak, mint a nők mind a betegség kialakulása, mind a halálozás szempontjából. Tudjuk, hogy a férfiak halálozási mutatói rosszak, de ha nem a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást, hanem a várható életkort nézzük, ez ott is megmutatkozik, a nők várható élethossza 4-5 évvel magasabb szám."

Ami a konkrét számokat illeti, az európai átlagértéktől a magyar férfiak 8, a nők 6 évvel maradnak el, amiért elsősorban a keringési rendszer zavarai felelősek. Mégis az van a köztudatban, hogy a szívinfarktus mintha a férfiak betegsége lenne. Erre reagálva Andréka Péter elmondta, alapvetően így van, de nem ennyire egyszerű a helyzet.

"A nőket addig, ameddig szülőképes korban vannak, a hormonjaik védik. De aztán ahogy megyünk előre, a nők is elveszítik a védettségüket, különösen akkor, ha dohányoznak."

És más problémák is vannak.

"Oda kell figyelni! A nőknek hosszabb a várható élettartamuk, szív- és érrendszeri halálozási mutatóik valamivel jobbak, mint a férfiakéi, de azért a nők más szempontból nehezebb helyzetben vannak; tudjuk, hogy az infarktus a szív izomzatát ellátó erek elzáródását jelenti, a mögöttes szívizom elkezd fulladozni, pusztulni. Tudni kell, hogy

születéskor van a legtöbb szívizomsejtünk,

mert ezek nem vagy csak kis mértékben képesek szaporodni. Ebből az következik, ahogy idősödünk, a sejtek száma csökken, ezért nagyon kell rájuk vigyázni. Ha elzáródott a koszorús ér, a lehető leggyorsabban segítséget kell hívnunk, hogy a lehető legkevesebb szívizomsejtünk pusztuljon el a fulladozástól."

Van is erre egy orvosi szlogen: "az idő szívizom".

Fejlődik az ellátás

Andréka Péter arról is beszélt, hogy a rendszerváltás óta nagyon sokat javultak a magyarországi szív- és érrendszeri halálozási mutatók.

"A szívkatéteres hálózat nagyon sokat fejlődött, világviszonylatban is rendkívül jó helyzetben vagyunk. Szívinfarktus tekintetében, ha mellkasi fájdalmunk van, vagyis elzáródott a koszorús erünk, akkor a jelenleg hatályos szakmai irányelveink szerint a legjobban akkor járunk el, ha katéteres technikával nyitjuk meg az eret. Na most, a világ legfejlettebb országaiban sem tart ott még az orvostudomány, hogy minden, egy bizonyos típusú infarktusnál ezt meg lehessen tenni.

Magyarországon 96 százalékos az arány, ez elképesztően jó"

- mutatott rá.

Területi eltérések azért lehetnek, egyes megyékben nehezebb a hozzáférés az ellátáshoz, de időbeli eltérésben "csak percekről van szó", mivel az Országos Mentőszolgálat rendkívüli munkát végez szerinte, a helikopterek működnek, az egységek pedig kommunikálnak egymással.

"A magyar betegek, ha infarktusuk van, ellátási szempontból tényleg megnyugodhatnak, az ország teljes területéről világszínvonalú ellátást tudnak kapni" – nyomatékosította.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×