eur:
394.92
usd:
372.04
bux:
0
2024. április 17. szerda Rudolf
Andréka Péter, az intézet főigazgatója a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2019. szeptember 26-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Andréka Péter: az infarktusos betegek világszínvonalú ellátást kapnak Magyarországon

Az InfoRádió Aréna című műsorában a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgató főorvosa tisztázta, születéskor van a legtöbb szívizomsejtünk, és bár a szülőkorú nőket egy ideig védik a hormonaik, idősödve már zárul az olló a nemek közt.

A szív- és érrendszeri betegségek világszerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak, a helyzet pedig európai összevetésben sem túl biztató – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Andréka Péter kardiológus, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgató főorvosa.

"A férfiak nehezebb helyzetben vannak, mint a nők mind a betegség kialakulása, mind a halálozás szempontjából. Tudjuk, hogy a férfiak halálozási mutatói rosszak, de ha nem a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást, hanem a várható életkort nézzük, ez ott is megmutatkozik, a nők várható élethossza 4-5 évvel magasabb szám."

Ami a konkrét számokat illeti, az európai átlagértéktől a magyar férfiak 8, a nők 6 évvel maradnak el, amiért elsősorban a keringési rendszer zavarai felelősek. Mégis az van a köztudatban, hogy a szívinfarktus mintha a férfiak betegsége lenne. Erre reagálva Andréka Péter elmondta, alapvetően így van, de nem ennyire egyszerű a helyzet.

"A nőket addig, ameddig szülőképes korban vannak, a hormonjaik védik. De aztán ahogy megyünk előre, a nők is elveszítik a védettségüket, különösen akkor, ha dohányoznak."

És más problémák is vannak.

"Oda kell figyelni! A nőknek hosszabb a várható élettartamuk, szív- és érrendszeri halálozási mutatóik valamivel jobbak, mint a férfiakéi, de azért a nők más szempontból nehezebb helyzetben vannak; tudjuk, hogy az infarktus a szív izomzatát ellátó erek elzáródását jelenti, a mögöttes szívizom elkezd fulladozni, pusztulni. Tudni kell, hogy

születéskor van a legtöbb szívizomsejtünk,

mert ezek nem vagy csak kis mértékben képesek szaporodni. Ebből az következik, ahogy idősödünk, a sejtek száma csökken, ezért nagyon kell rájuk vigyázni. Ha elzáródott a koszorús ér, a lehető leggyorsabban segítséget kell hívnunk, hogy a lehető legkevesebb szívizomsejtünk pusztuljon el a fulladozástól."

Van is erre egy orvosi szlogen: "az idő szívizom".

Fejlődik az ellátás

Andréka Péter arról is beszélt, hogy a rendszerváltás óta nagyon sokat javultak a magyarországi szív- és érrendszeri halálozási mutatók.

"A szívkatéteres hálózat nagyon sokat fejlődött, világviszonylatban is rendkívül jó helyzetben vagyunk. Szívinfarktus tekintetében, ha mellkasi fájdalmunk van, vagyis elzáródott a koszorús erünk, akkor a jelenleg hatályos szakmai irányelveink szerint a legjobban akkor járunk el, ha katéteres technikával nyitjuk meg az eret. Na most, a világ legfejlettebb országaiban sem tart ott még az orvostudomány, hogy minden, egy bizonyos típusú infarktusnál ezt meg lehessen tenni.

Magyarországon 96 százalékos az arány, ez elképesztően jó"

- mutatott rá.

Területi eltérések azért lehetnek, egyes megyékben nehezebb a hozzáférés az ellátáshoz, de időbeli eltérésben "csak percekről van szó", mivel az Országos Mentőszolgálat rendkívüli munkát végez szerinte, a helikopterek működnek, az egységek pedig kommunikálnak egymással.

"A magyar betegek, ha infarktusuk van, ellátási szempontból tényleg megnyugodhatnak, az ország teljes területéről világszínvonalú ellátást tudnak kapni" – nyomatékosította.

Címlapról ajánljuk
Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Ijesztő méreteket ölt a szamárköhögéses esetek száma Csehországban

Több mint 60 éve nem volt ennyi szamárköhögéses eset Csehországban, mint idén tavasszal. Az éve eleje óta még mindig terjedőben lévő betegség felkeltette az érdeklődést a védőoltás iránt, a cseh egészségügyi rendszer azonban nincs felkészülve ekkora keresletre. Az egészségügyi minisztérium azt ígéri, hogy a héten 100 ezer vakcinát szerez be külföldről, hogy megállítsa a betegség továbbterjedését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×