INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

lengyelország

brlang

őstörténet

ékszer

eurázsia

Új megvilágításba helyezi az emberiség történetét egy lengyel barlangban talált 41 ezer éves ékszer

Új megvilágításba helyezi az emberiség történetét egy lengyel barlangban talált 41 ezer éves ékszer

Infostart / MTI

A mamutagyarból készült függő Eurázsia legrégebbi ismert ékszere.

Egy lengyel barlangban találták meg Európa és Ázsia legősibb, több mint 40 ezer éves olyan ékszerét, egy mamutagyarból készült függőt, amelyet emberi kéz munkált meg.

A 4,5 cm hosszú és 1,5 cm széles ovális függőn két nagyobb, valószínűleg felfüggesztésre szolgáló lyuk látható, ezen kívül több mint 50 apró, pontszerű lyuk aszimmetrikus hurokvonalban.

"Ez egy csodálatos ősi kézimunka a Homo sapienstől, egy bámulatos ékszer" – mondta Sarah Talamo, aki a dél-lengyelországi Stajnia barlangból származó lelet kutatását vezette a Bolognai Egyetemen.

A kutatók egy új radiokarbonos vizsgálati módszerrel állapították meg, hogy a függő 41 500 éves, így a legrégibb egész Eurázsiában, 2000 évvel korábbi a hasonló franciaországi és németországi leleteknél, pontszerű fúrt lyukakkal díszített tárgyaknál.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint a lelet rávilágít arra is, hogy a mai Lengyelország területe a művészi innováció egy fontos térsége volt Európában, ahol a modern emberek újfajta dekorálásokat találtak fel személyi vagy kulturális identitásuk jelzésére.

A kutatók szerint

nem tudni, hogy a mamutcsonton látható rajzolat mit ábrázol.

Egy hasonló motívum, amelyet a franciaországi Blanchard-ban egy körülbelül 30 ezer éves vésett csonton találtak, az elejtett vadállatok megszámlálására vagy a Hold járásának jelzésére szolgálhatott a feltételezések szerint.

A Stajnia-barlangban folytatott ásatások kiderítették azt is, hogy a modern ember a korábban véltnél 10 ezer évvel hamarabb megjelent Lengyelországban. "Eddig úgy tudtuk, hogy a mamutcsontékszer keletkezésének idején még nem élt modern ember azon a területen" – mondta Sarah Talamo.

Nyitókép: Forrás: eurekalert.org
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018