INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

sas

egyesült államok

populáció

Fehérfejű rétisas (Haliaeetus leucocephalus) a Tripsdrill vadasparkban, a baden-württembergi Cleebronnban 2018. november 19-én. Az 1957-ben alapított vadaspark jelenleg 130 állatfaj egyedeinek ad otthont 35 hektáron.

Magához tért az Egyesült Államok jelképe

Infostart / MTI

Több mint 300 ezer a fehérfejű rétisasok száma az országban, pedig nemrég még a kihalás szélén állt a faj.

Az elmúlt tizenkét évben megnégyszereződött a fehérfejű rétisasok száma a kontinentális Egyesült Államokban, ahol ma már több mint 300 ezer egyed él belőlük – derült ki egy jelentésből.

Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS) szerint az egykor

a kihalás szélére sodródott ragadozómadárfaj fészkelőpárjainak száma mostanra meghaladta a 71 400-at.

Az Egyesült Államok nemzeti szimbólumának számító madár egyedszáma a becslések szerint 316 700-ra tehető.

Deb Haaland belügyminiszter, az Egyesült Államok történetének első őslakos, indián származású szövetségi minisztere "sikertörténetnek" nevezte a fehérfejű rétisasok populációjának regenerálódását.

A faj egyedszáma történelmi mélységbe süllyedt 1963-ban, amikor mindössze 417 ismert költőpár maradt a kontinentális Egyesült Államokban.

Több évtizednyi erőfeszítésnek, köztük a DDT hatóanyagú rovarirtószer betiltásának és a fehérfejű rétisas veszélyeztetett fajként való besorolásának hála, a populáció folyamatosan növekszik. A faj 2007-ben lekerült a fenyegetett vagy veszélyeztetett állatok listájáról.

Haaland ígéretet tett arra, hogy a belügyminisztérium felülvizsgálja a Trump-adminisztráció veszélyeztett fajok törvényét érintő intézkedéseit. A miniszter nem mondott konkrétumokat, de környezetvédő csoportok és demokrata törvényhozók hevesen bírálták az előző kormányzat egy sor lépését, köztük a nyugati erdeibagoly egy alfaja számára kulcsfontosságú természetes élőhelyek csökkentését, valamint a szürke farkasok szövetségi védelmének megszüntetését.

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018