eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: illusztráció (Pixabay)

Van a "közelben" egy igen fura bolygócsoport

Az még a kisebb különlegesség, hogy egy csillag ellentétes irányba forog, mint a bolygói, a nagyobb az, hogy mi tehet erről.

A Földtől 897 fényévnyire egy furcsa bolygócsoportot azonosítottak szakértők. Mint az IFLScience híradását a 24.hu kiszúrva írta, ebben a bolygórendszerben a központi csillag és a bolygók ellentétes irányba forognak, ami igen ritka.

A K2-290 egy három égitestből álló "csapat", amelyben a két ismert bolygó a K2-290 A jelű csillag körül kering. A csillag forgástengelye 124 fokos szöget zár be a bolygókéval, tehát szinte ellentétes irányba forognak. Ám ami ebben a helyzetben még meglepőbb, hogy az égitestek így is egy síkon keringenek, ami nehezíti a tudósoknak a jelenség megmagyarázását.

Joshua Winn (Princeton Egyetem) állítja, van még ilyen rendszer a világűrben, de ott az ok a furcsaságra bizonyosan más. A tudóscsoport úgy látja, a központi csillag fejlődése során olyan zavarok jelentkezhettek, amelyek megváltoztathatják a mozgást. Például lehet egy közeli objektum gravitációja, akár az egyik bolygóé is, ebben az esetben viszont ez az első ilyen jelenség, amelyet a világűrben felfedeztek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×