eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Háromdimenziós (3D) nyomtató a Pécsi Tudományegyetem (PTE) háromdimenziós technológiákat alkalmazó nyomtatási központjában az átadóünnepség napján Pécsen 2018. március 21-én. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, mintegy 650 millió forintos forrásból kialakított létesítmény kiemelt szerepet játszik majd az oktatásban, a kutatásban, azt rendkívül modern 3D-s nyomtatókkal, valamint speciális kutató- és mérőberendezésekkel szerelték fel.
Nyitókép: Sóki Tamás

Tudományos-innovációs telephely nő ki a földből a pécsi egyetemen

A kormányzat mind nagyobb szerepet szán a termelő-, szolgáltató vállalatokkal való szorosabb kapcsolat kialakításában.

Négymilliárd forintos európai uniós támogatással kezdődhet meg a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Tudományos és Innovációs Parkjának (TIP) létrehozása - jelentették be az intézmény vezetői kedden sajtótájékoztatón, a baranyai megyeszékhelyen.

Decsi István, a PTE kancellárja közölte: a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán elnyert négymilliárd forintos támogatásnak köszönhetően a következő tíz év "egyik legfontosabb innovációs, gazdaságélénkítő, kutatás-fejlesztési programja indulhat el a dél-dunántúli régióban".

A program első ütemében

a PTE egyik ingatlanát kétmilliárd forintból felújítják, s a helyi gazdaság és az egyetem együttműködése szempontjából kulcsfontosságú laborokat alakítanak ki benne.

Szintén az első ütemben létrejönnek a PTE kutatói, hallgatói és a helyi gazdaság szereplői számára a kutatás-fejlesztést, innovációt szolgáló úgynevezett coworking terek.

Mindezek mellett az egyetemen felhalmozódó tudás gyakorlatba átültetését szolgáló inkubációs tevékenységet is fejlesztik - mondta el a kancellár, aláhúzva: a fejlesztésekben a PTE minden kara részt vesz.

A cél az - tette hozzá -, hogy innovatív ötletek, kezdő vállalkozások, kutatási és fejlesztési projektek hazai és nemzetközi szinten is inspiratív, modern környezetben fejlődhessenek, váljanak versenyképessé és hasznossá a társadalom és a gazdaság számára is.

További cél, hogy a kormányzati döntésnek köszönhetően induló fejlesztéssel erősödjön a PTE vállalkozási és gazdaságfejlesztési funkciója, s az intézmény képes legyen betölteni térségfejlesztő tudományegyetemi szerepét - hangsúlyozta a kancellár.

Decsi István azt mondta, a tudományos és innovációs park programja során a következő években újabb és újabb forrásokat, a most megítélt négymilliárd forint többszörösét szeretnék pályázatok és támogatások formájában megszerezni.

Miseta Attila, a PTE rektora kiemelte: a magyarországi egyetemeknek a kormányzat mind nagyobb szerepet szán a termelő-, szolgáltató vállalatokkal való szorosabb kapcsolat kialakításában.

Betlehem József, az intézmény általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese úgy vélekedett, a PTE megújulásához a tudományos és innovációs park kiváló infrastruktúrát biztosít majd. Reményét fejezte ki, hogy a program segítségével a gazdasági élet szereplői és az egyetem kapcsolata erősödik.

A PTE sajtóanyaga szerint a fejlesztés első üteme még az idén elindul az egyetem pécsi, meglévő ingatlanjaiban; a vállalkozói kompetenciák fejlesztésén keresztül az egészséggazdasági fejlesztéseket megalapozó tudományos témák, így a digitális egészségipari innovációk, okostechnológiák, valamint a specializált gépgyártás és intelligens technológiák, továbbá a zöld gazdaság kapja a legnagyobb hangsúlyt. A program további ütemeinek előkészítése folyamatban van.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×