eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Óriási előrelépés az Alzheimer-kór elleni küzdelemben

Visszafordítható az Alzheimer-kórral járó emlékezetromlás, ráadásul még a betegség előrehaladott állapotában is - állapították meg ausztrál kutatók, akik egereken teszteltek egy új kezelési eljárást.

A szakemberek csütörtöki közlése szerint a mostani vizsgálat eredményeire alapozva kevesebb mint tíz éven belül elérhetővé válhat a kezelés embereknél alkalmazható változata. A kutatók szerint a kezeléssel aktiválni lehet az agyban lévő asp38gamma nevű természetes enzimet, amely módosítani tud egy fehérjét úgy, hogy az megakadályozza az Alzheimer-kór tüneteinek kialakulását.

Az ausztrál Macquarie Egyetem Demencia Kutatóközpontjának professzora, Lars Ittner szerint felfedezésük egy 2016-os génterápián alapul.

"A terápia lényege az elveszett p38-aktivitás helyreállítása a demens páciensek agyában"

- magyarázta a szakember.

"Amikor elkezdtük kidolgozni ezt a génterápiát, arra számítottunk, hogy megállítja a demencia előrehaladását, de arra nem számítottunk, hogy nem csupán megállítja, hanem teljesen visszafordítja a kezelés kezdetén már fennálló emlékezetromlást" - mondta a kutató.

Az eredmények azt sugallják hogy a kezelés hatékony lehet a demencia más formái, köztük a negyvenes és ötvenes éveikben járó fiatalabb pácienseknél jelentkező frontotemporális demencia esetében is.

A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy előkészítse a terápiát a klinikai vizsgálatokhoz, remélve, hogy a módszer milliók életét megváltoztathatja tíz éven belül. Ittner szerint a klinikai vizsgálatok keretében akár már öt éven belül kimutathatók lehetnek az egérkísérletek során elért sikerek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×