INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

hőség

hőségriasztás

időjárás

klímaváltozás

éghajlatváltozás

Visszafordíthatatlanná vált a klímaváltozás

Visszafordíthatatlanná vált a klímaváltozás

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Az idei második hőhullám éri el Nyugat-Európát: Franciaország egész területén 40 fok fölötti hőmérsékletet mértek, de a legmagasabb hőségriasztást adták ki Olaszországban, sőt Belgiumban is. Mika János éghajlatkutató, az Eszterházy Károly Egyetem egyetemi tanára szerint az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához a klímaváltozás járul hozzá.

Sok tíz fokkal délebbről érkező, afrikai eredetű száraz levegő éri el Franciaország északi részét is, ezáltal az Atlanti-óceánhoz közel elhelyezkedő nagy területeken is szokatlan hőség van, ami azért veszélyes, mert ott az emberek kevésbé vannak ehhez hozzászokva, ráadásul az intézmények műszaki megoldásai sem ennek alapján lettek kialakítva – mutatott rá Mika János az InfoRádiónak nyilatkozva.

A klímaváltozás, aminek minden bizonnyal az ember az okozója, sajnos

folyamatosan történik, egy-egy területen pedig rendkívül szélsőséges időjárások tudnak létrejönni,

mondta az éghajlatkutató. Ezek gyakorisága és intenzitása pedig növekszik. Az észak és dél közötti hőmérsékletkülönbség gyengül, az északi területek gyorsabban melegszenek, ezáltal már kisebb méretű, nagyobb kiterjedésű anticiklonok is helyben tudnak maradni, amik hosszabb időn keresztül egyfajta arcukat tudják mutatni, magyarázta az éghajlatkutató.

Rámutatott, a szélsőségeket vesszük észre, hiszen azok okozzák a legnagyobb bajokat is, de ezek mögött közvetlen nem áll a klímaváltozás, abban azonban, hogy ezek egyre szaporodnak, abban már közre játszik az éghajlatváltozás. Ezek persze évtizedes léptékben valósulnak meg, így egyáltalán nem biztos, hogy a jövő nyár is olyan lesz, mint a mostani. Lassan bontakoznak ki, de visszafordíthatatlanul, és nagyon sokat kell azért tenni, hogy a klímaváltozás lelassuljon, végül megálljon – tette hozzá.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Az idei második hőhullám éri el Nyugat-Európát
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018