eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milliók életét veszélyezteti az afrikai Viktória-tó

A vízhez kötődő betegségek egyik gócpontjává nyilvánították az afrikai Viktória-tavat, amely szennyezettségével milliók életét veszélyezteti - figyelmeztettek a helyi hatóságok.

Az afrikai kontinens legnagyobb és felülete alapján a világ második legnagyobb édesvizű tavának számító Viktória-tó környékének lakóira a kolera, a tífusz és a vérhas is komoly fenyegetést jelent, mivel a helyiek többsége közvetlenül a tóból iszik.

Elias Kwesi, a tanzániai egészségügyi, közösségfejlesztési, genderügyi, idős- és gyermekjogi minisztérium vezető beosztású munkatársa szerint a tó emberi ürülékkel szennyezett, mivel a városok csatornahálózatainak többsége ide fut be, ami jelentősen hátráltatja a vízhez kötődő betegségek elleni harcot.

Kwesi arra szólította fel a helyieket, hogy ne igyanak közvetlenül a tóból, és szokjanak rá a forralt víz fogyasztására. A minisztérium továbbá nagyobb mennyiségű klór használatát javasolta például a Viktória-tó déli partján fekvő Mwanza vízügyi és higiénia hatóságának, és a helyi háztartásokat is víztisztító berendezések beszerzésére buzdította.

A város főorvosa szerint az Egészségügyi Világszervezet és más szakértők is emberi fogyasztásra alkalmatlannak ítélték a tó vizét.

Egy múlt heti ENSZ-jelentés szerint Dél- és Kelet-Afrikában is terjed a kolera, és már több száz ember halálát okozta. A világszervezet humanitárius ügyeket koordináló irodája (OCHA) szerint a tavaly felbukkant betegség Etiópiát, Kenyát, Malawit, Mozambikot, Dél-Szudánt, Tanzániát, Ugandát és Zimbabwét is érinti.

A Viktória-tó három kelet-afrikai állam, Tanzánia, Uganda és Kenya területére is kiterjed.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×