eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Létezhetnek rejtett kamrák Tutanhamon-sírjában

Lehetnek rejtett kamrák Tutanhamon fáraó Királyok völgyében lévő sírjában - jelentette be hétfőn Mamdúh ed-Damáti egyiptomi műemlékvédelmi miniszter, miután Nicholas Reeves brit régész társaságában megvizsgálták a gyermekfáraó sírját.

A sír északi és nyugati falán ugyanolyan rovátkák és jelek vannak, mint amilyeneket Tutanhamon sírjának bejárati kapuján találtak, amikor 1922-ben felfedezték a sírt - tette hozzá ed-Damáti.

"Ez azt jelzi, hogy a nyugati és északi falak mögött két sírkamra lehet" - mondta a miniszter az al-Ahram egyiptomi napilap honlapjának.

Nicholas Reeves brit régész, az Arizonai Egyetem tanára, neves egyiptológus közölte, hogy vizsgálataik kimutatták, a sír plafonja kiterjed az északi és a nyugati falak mögé. Hangoztatta, szinte teljesen bizonyos abban az elméletében, amely az eddig fel nem tárt sírkamrák létezését sugallja.

A falak első vizsgálata után addig nem tudnak többet tenni, amíg a radarvizsgálatok nem erősítik meg egyértelműen a felfedezésüket - tette hozzá.

Ed-Damáti ígéretet tett arra, hogy november 4-én, azon a napon, amikor annak idején felfedezték a gyermekfáraó sírját, ismertetni fogják a vizsgálatok eredményeit. Hozzátette ugyanakkor, hogy nem ért egyet Reeves elméletével, szerinte Nofertitit nem ott, hanem Amarnában temették el.

Hétfőn kezdte meg Nofertiti királyné feltételezett sírjának kutatását a Királyok völgyében Nicholas Reeves, aki úgy véli, hogy a Luxorban lévő Tutanhamon-sír rejtheti a híres egyiptomi királyné maradványait. Az egyiptomi műemlékvédelmi múzeum hívta meg Luxorba, hogy megpróbálják igazolni az elméletét a szépséges egyiptomi királyné sírjáról.

Revees feltételezi, hogy Tutanhamon sírja rejtheti a Királyok völgyében a híres egyiptomi királyné, Nofertiti maradványait.

A királynéról DNS-vizsgálatok eredménye alapján egyes tudósok feltételezik, hogy ő volt Tutanhamon anyja.

A brit szakértő Tutanhamon sírjának kialakításából jutott arra a következtetésre, hogy azt eredetileg királynénak, nem pedig királynak építették. Augusztusban állt elő azzal az elméletével, hogy Tutanhamon sírja két befalazott és mindeddig észrevétlenül maradt átjárót rejt, amelyek egyike mögött egy raktárhelyiség, a másik mögött viszont az egyedülálló szépségéről és nagy hatalmáról ismert Nofertiti sírja rejtőzhet.

Reeves úgy véli, hogy a Tutanhamon sírban lévő északi fal festménye azt ábrázolja, amint a gyermekfáraó halotti szertartás mutat be Nofertitinek. Régészek eddig azt feltételezték, hogy Tutanhamonnak mutat be gyászszertartást Ay (Aj), az ókori Egyiptom XVIII. dinasztiájának utolsó előtti fáraója. A Tutanhamon és Ay sírjaiban lévő falfestményeinek elemzését is elvégzik Reeves elméletének igazolásához.

Nofertiti Ehnaton fáraónak, a XVIII. dinasztia tizedik uralkodójának a felesége volt. Sírjának holléte az egyiptológia mindmáig talán legnagyobb megoldatlan rejtélye. Tudósok egy része feltételezi, hogy a férje által alapított fővárosban, Amarnában helyezték nyugalomra, míg mások úgy vélik, holtteste egyike annak a két múmiának, amelyeket korábban a Királyok völgyében találtak.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×