INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Magyarok találtak kulcsot az idegrendszeri központhoz

Infostart / InfoRádió
A mozgás és a tudat szabályozásában alapvető fontosságú új idegpályát találtak a magyar kutatók. A szakemberek először egérkísérletet végeztek, de a kisállatokban tapasztaltak az emberi agy vizsgálatánál is megjelentek. Acsády László, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének professzora az InfoRádiónak úgy fogalmazott: nagyon jó kulcsot találtak az idegrendszeri központ működésének tanulmányozásához.

"Egy új gátlópályát fedeztünk fel az idegrendszerben. Egy teljesen új módszer, úgynevezett lézeres hidegsejt aktiválás segítségével tudtuk ezt a pályát szelektíven működtetni. Ekkor egészen megdöbbentő és különleges változásokat találtunk a viselkedésben: nevezetesen ha egy állat bármilyen mozgást hajtott végre, például futott, vakaródzott vagy evett, abban a pillanatban azt abbahagyta, megállt és egészen addig, amíg a pályát aktiváltuk, ez a mozdulatlanság fennmaradt. További érdekesség, hogy ezt a pályát megtaláltuk az emberi agyban is" - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének professzora.

"Nagyon jó kulcsot, eszközt találtunk tehát arra, hogy az idegrendszeri központ működését tanulmányozni tudjuk, nevezetesen úgy, hogy ezt a gátlópályát ha akarjuk, bekapcsoljuk, ha akarjuk, kikapcsoljuk. Ezáltal meg tudjuk vizsgálni, hogy mi lehet ennek a központi talamikus területnek a szerepe az agyban"- mutatott rá Acsády László.

A professzor hozzátette, hogy ez a felfedezés számos új kérdést nyitott.

"Érdemes lesz vizsgálni, hogy a mozgásszervezésben mi a szerepe az idegpályának, másrészt hogyan játszik szerepet az alvás-ébrenlétben, miként befolyásolja az agyi aktivitást alvás során. Ezen kívül feltehetően nagyon fontos szerepe lesz a fájdalomérzés kialakításában, megélésében, miként valószínűleg egyes epilepszia-típusok szinkronizálásában, az egész agyra való kiterjedésében is. A legfontosabb kérdés az, hogy az egész rendszer hogyan köthető a tudatosság kialakulásához" - hangsúlyozta Acsády László.

További részletek az MTA honlapján.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk