eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Magyarok találtak kulcsot az idegrendszeri központhoz

A mozgás és a tudat szabályozásában alapvető fontosságú új idegpályát találtak a magyar kutatók. A szakemberek először egérkísérletet végeztek, de a kisállatokban tapasztaltak az emberi agy vizsgálatánál is megjelentek. Acsády László, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének professzora az InfoRádiónak úgy fogalmazott: nagyon jó kulcsot találtak az idegrendszeri központ működésének tanulmányozásához.

"Egy új gátlópályát fedeztünk fel az idegrendszerben. Egy teljesen új módszer, úgynevezett lézeres hidegsejt aktiválás segítségével tudtuk ezt a pályát szelektíven működtetni. Ekkor egészen megdöbbentő és különleges változásokat találtunk a viselkedésben: nevezetesen ha egy állat bármilyen mozgást hajtott végre, például futott, vakaródzott vagy evett, abban a pillanatban azt abbahagyta, megállt és egészen addig, amíg a pályát aktiváltuk, ez a mozdulatlanság fennmaradt. További érdekesség, hogy ezt a pályát megtaláltuk az emberi agyban is" - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének professzora.

"Nagyon jó kulcsot, eszközt találtunk tehát arra, hogy az idegrendszeri központ működését tanulmányozni tudjuk, nevezetesen úgy, hogy ezt a gátlópályát ha akarjuk, bekapcsoljuk, ha akarjuk, kikapcsoljuk. Ezáltal meg tudjuk vizsgálni, hogy mi lehet ennek a központi talamikus területnek a szerepe az agyban"- mutatott rá Acsády László.

A professzor hozzátette, hogy ez a felfedezés számos új kérdést nyitott.

"Érdemes lesz vizsgálni, hogy a mozgásszervezésben mi a szerepe az idegpályának, másrészt hogyan játszik szerepet az alvás-ébrenlétben, miként befolyásolja az agyi aktivitást alvás során. Ezen kívül feltehetően nagyon fontos szerepe lesz a fájdalomérzés kialakításában, megélésében, miként valószínűleg egyes epilepszia-típusok szinkronizálásában, az egész agyra való kiterjedésében is. A legfontosabb kérdés az, hogy az egész rendszer hogyan köthető a tudatosság kialakulásához" - hangsúlyozta Acsády László.

További részletek az MTA honlapján.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×