INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

3,2 millió dollár a pompás királylepkék megmentésére

InfoRádió / MTI
Az amerikai kormány 3,2 millió dollárt biztosít a pompás királylepkék (Danaus plexippus) megmentésére, mivel az Egyesült Államok és Mexikó között ingázó pompás színű lepkék populációja az elmúlt években mintegy 90 százalékkal csökkent.

Az összegből kétmillió dollárt az Egyesült Államokban lévő élőhelyeinek helyreállítására fordítanak, mintegy 81 ezer hektárnyi területen. A maradék összegből életre hívnak egy alapítványt, amely a földtulajdonosoknak és gazdálkodóknak nyújt támogatást a lepkék élőhelyeinek megőrzése érdekében.

Az Amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat nem sokkal az után jelentette be a kormányzati döntést, hogy fontolóra vették, veszélyeztetett fajnak nyilvánítsák-e a fekete, narancssárga és fehér színű lepkéket, amelyek így a veszélyeztetett fajokra vonatkozó törvény (Endangered Species Act) oltalma alá esnének, és ezáltal még több védelmet biztosíthatnának számukra.

"Meg tudjuk menteni a pompás királylepkéket Észak-Amerikában, de csak akkor, ha gyorsan és közösen cselekszünk" - hangoztatta Dan Ashe, a szolgálat egyik igazgatója.

A pompás királylepkék kizárólag a selyemkóró növényre rakják le petéiket. Szaporodásukat és táplálkozásukat nagy mértékben veszélyezteti, hogy a mezőket termőfölddé alakítják át, ahol egyre szélesebb körben használnak gyomirtókat.

A Természetvédelmi Világalap ugyan januárban arról számolt be, hogy idén 56,5 millióra nőtt a Mexikóban telelő pompás királylepkék száma, ami jelentős emelkedés az előző év negatív rekordjához - 34 millió példányhoz - képest, ám még így sem elegendő mértékű ahhoz, hogy csökkentse a rovarok kipusztulásának kockázatát - figyelmeztettek a környezetvédők.

Õszi vándorlásuk alapján a pompás királylepkék két populációját különböztetik meg az Egyesült Államokban. A kontinentális választóvonaltól keletre élő lepkék 4800 kilométert repülnek Mexikóig, míg a vonaltól nyugatra - köztük Idaho államban - élő társaik viszonylag rövidebb távot megtéve Kalifornia felé veszik az irányt.

A címlapról ajánljuk