eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elhunyt Szöllősy Vágó László

Elhunyt Szöllősy Vágó László délvidéki magyar pszichológus, népművelő, pedagógus és újságíró, 76 éves korában pénteken Szabadkán érte a halál - adta hírül a Magyar Szó című délvidéki napilap.

Szöllősy Vágó László a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség egyik alapítója volt 1992-ben, és húsz éven át töltötte be a szervezetben az operatív vezetői-főtitkári tisztséget.

Bácsgyulafalván (Telecska) született 1936. május 26-án. A szabadkai tanítóképző elvégzésén kívül Belgrádban közigazgatási, Zágrábban pedig andragógiai főiskolai tanulmányokat folytatott. Szegeden pszichológusi végzettséget szerzett és bölcsészdoktor minősítést kapott. Népdalkör-vezetői és népzeneoktatói végzettséget Budapesten szerzett.

Érdeklődési köre a pszichológia mellett művelődéstörténet, a népművelés és a népzene volt - olvasható a Vajdaság Ma hírportál Szöllősy Vágó Lászlóról közölt megemlékezésében. Volt tanító, tisztviselő, középiskolai tanár, főiskolai előadó, újságíró. Művelődéstörténeti, pszichológiai és oktatástörténeti kötetei, tanulmányai jelentek meg az utóbbi évtizedekben.

Halála előtt a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület művészeti vezetője, valamint a délvidéki magyar népzenei és néptánc éves seregszemléje, a Durindó és Gyöngyösbokréta fesztiváltanács elnöke volt.

Több kitüntetése mellett 1999-ben megkapta az Aracs-díjat, amelyet a délvidéki magyarság megmaradásáét, kulturális és gazdasági gyarapodásáért tevékenykedőknek adományoznak évről évre. Szöllősy Vágó László munkásságát idén az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×