eur:
389.67
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Minden eddig ismertnél nagyobb vírust találtak

Chile partjainál, az óceánban bukkantak rá kutatók a világ eddig ismert legnagyobb vírusára, amelynek genetikai állományában több mint ezer gén van.

A megavírus (Megavirus chilensis) DNS-e 6,5 százalékkal nagyobb, mint az eddigi rekorderé, a mimivírusé (Acanthamoeba polyphaga Mimivirus), amelyet 2003-ban izoláltak először.

A vírusok mérete általában jóval kisebb, mint a baktériumoké, mert szaporodásukhoz az szükséges, hogy megfertőzzenek egy gazdasejtet, amelyben sokszorozódhatnak. Az M. chilensis azonban olyan hatalmas, hogy mérete meghaladja számos baktériumét, genetikailag pedig az eddigi legösszetettebb vírus, amelyet leírtak. A 0,7 mikrométeres M. chilensist akár fénymikroszkóp alatt is látni lehet.

A normál vírusoknál 10-20-szor nagyobb méretű megavírus gazdaszervezete nem ismert. Az M. chilensis "nem tűnik ártalmasnak az emberre" - közölte Jean-Michel Claverie, a francia nemzeti kutatóintézet munkatársa.

A megavírust bemutató tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS hétfőn tette közzé.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×