eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Kérjen bocsánatot a feleségétől, így meghosszabbíthatja az életét!

Bocsánatot kérni talán a világ egyik legnehezebb dolga, de a tudósok szerint az egyik legegészségesebb is.

Egyes kutatások szerint azok a nők, akiktől bocsánatot kértek például sértő viselkedés miatt, kevesebbszer szenvednek a stressz okozta betegségektől illetve szívkárosodástól, mint azok akiktől nem kérnek elnézést.

Így legalább egy kis megkönnyebbülést talán jelenthetett Tiger Woods feleségének, Elinnek, hogy már annyi mézes-mázos bocsánatkérésben volt része a golfbajnok kicsapongásai miatt.

Mivel azt állítják, a bocsánatkérésben részesülő nőknek húsz százalékkal gyorsabban normalizálódik a pulzusa egy stresszhelyzetet követően. Ellenben a férfiak szívritmusa már lassabban áll helyre a bocsánatkérés után, mivel bosszantja őket, hogy hibát követtek el velük szemben.

A kapcsolódó kísérlet során amerikai tudósok 29 férfinél és 59 nőnél vizsgálták a diasztolés vérnyomást. A diasztolé a szív elernyedési szakasza, amikor a pitvarok megtelnek vérrel - magyarázza az orvosi szakszótár - ha ez az érték huzamosabb ideig magas, sztrókot vagy szívinfarktust okozhat.

A résztvevő nőket és férfiakat egyénileg megkérték, hogy vegyenek részt egy matematikai tesztben. Azt mondták nekik, hogy öt percük van befejezni a feladatot, de két perc után félbeszakították őket és durván rájuk szóltak, hogy gyorsan fejezzék be a számításokat. Ezt még egyszer megismételték az öt perc alatt. Majd végül közölték velük, hogy egyáltalán nem voltak elég jók.

Két perc múlva a férfi és női alanyok felétől elnézést kértek a durvaság miatt.

A kutatók a kísérlet végeztével megállapították, hogy a nők vérnyomása húsz százalékkal gyorsabban, míg a férfiaké húsz százalékkal lassabban tért vissza a normálishoz a bocsánatkérést követően.

Az egyik kutató tanulságként megállapította: "Az eredményeinkből következik, hogy a megbocsátás és a bocsánatkérés potenciálisan jótékony hatással van az egészségünkre."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×