eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Keveset izzad? Lehet, hogy asztmás!

Az izzadás nem csak fitten tartja a testet, hanem segítségével az asztma jelentkezésének is kisebb az esélye a michigani egyetem kutatói szerint.

A michigani egyetem kutatói úgy találták: akik kevesebbet izzadnak vagy könnyeznek és kevesebb nyált termelnek mozgás közben, azoknak több légzési problémájuk lehet. Ugyanakkor azt még nem tudni, hogy a kutatás nyújt-e gyakorlati segítséget az asztmásoknak.

A fizikai megterhelés következtében jelentkező asztma tünetei azonosak a krónikus asztmáéival, de csak intenzív testmozgás után jelentkeznek.

Az amerikai tudósok 56 önkéntest gyűjtöttek össze, akikről feltételezték, hogy az asztma ezen fajtájától szenvednek. Pilokarpin nevű gyógyszerrel kezelték őket, amely fokozott könny- és nyáltermelést eredményez. De kaptak egy másik gyógyszert is, amely összehúzza a légutakat.

Akik a leghevesebben reagáltak a légúti gyógyszerre, ők reagáltak a legkevésbé a könnyeztető gyógyszerre, és fordítva.

De még ezen gyógyszerek segítsége nélkül is összefüggést találtak a kutatók a kiizzadott folyadék mennyisége, valamint a könny- és nyálelválasztás között. Dr. Warren Lockette, a kutatás vezetője úgy gondolkodik, hogy a kevesebb izzadás azt is jelentheti, hogy kevesebb folyadék van a légutakban.

Az asztmások brit szervezete üdvözölte az új eredményeket, de hozzátette, egyelőre mindez csak egy érdekes hipotézis, amelyet további kutatásokkal kellene ellenőrizni.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×