eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kiderült, melyik a leghatásosabb diéta

Négy diétás módszert teszteltek angol és ausztrál kutatók. Mind a négy eredményes, és egyikük sem veszélyezteti az egészéget. A leghatásosabbnak Robert Atkins diétája bizonyult, amely a szénhidrátban gazdag ételek, így a kenyér és a tésztafélék félretételét követeli meg a gyümölcsök és zöldségek mellőzése mellett, és növeli a napi húsadagot.

Átlagban majd' öt kilót adtak le két hónap alatt azok, akik Robert Atkins proteingazdag, szénhidrátszegény diétáját követték, és 4,5 kilót azok, akik egy kalóriaalapú kúrának vetették alá magukat. Másik két diéta, a Slim Fast cég és Rosemay Conley programjának választói 3,6-4 kilótól szabadultak meg ugyanennyi idő alatt.

Ugyan az alacsony szénhidrátbevitelre épülő Atkins-diétát sokan veszélyesnek tartják, mivel sokat bíz a vörös húsra és a zsírra, a fent taglalt eredményeket közlő tanulmány írói mindegyik kúrát egészségesnek találták.

A kutatók háromszáz túlsúlyos és elhízott önkéntes fogyókúráját figyelték. A vállalkozó szellemű jelentkezőket arra kérték, nyolc hétig kövessenek egy fogyókúrát, és minden általuk fogyasztott életről vezessenek naplót.

A legeredményesebbnek az Atkins-diéta bizonyult. Ezalatt a szénhidrátgazdag ételektől kell tartózkodni, így például a tésztától és a kenyértől, és ugyancsak mellőzni kell alatta a gyümölcsöt és zöldséget.

A második helyen a "Weight Watchers" végzett. Ebben a programban nincsenek tiltott vagy engedélyezett ételek, ám az egyes táplálékokat pontokkal látják el. A diétázó jelenlegi súlya határozza meg, hány pont értékű ételt vehet magához egy nap. Ha a diétázás mellett még sportol is az illető, akkor ezzel pluszpontokat szerezhet magának. Lényege a változatos táplálkozás, mindennap ajánlott enni gyümölcsöt, terjerméket, és megfelelő mennyiségű folyadékot kell inni. A cukor- és alkoholtfogyasztást korlátozni kell.A két első helyezett, amelyek szorosan követik egymást, rendesen túltett a második kettő, a "Slim Fast Plan" és Rosemay Conley "Edd magad karcsúra" programjának eredményességén, habár ezek is hatékonynak bizonyultak.

A "Slim Fast Plan" a Slim Fast márka kalóriaszegény termékeit kombinálja egy személyre szabott programmal, és nagy hangsúlyt helyez a testmozgásra. Rosemary Conley (ő az angol Béres Alexandra) diétája pedig alacsony zsír- és csökkentett kalóriatartalmú eljárás, és az alacsony glikémiás szintű, azaz lassan emészthető ételekre koncentrál.

Az Atkins-diétások egyébként nem növelték a napi zsírbevitelt, annak ellenére sem, hogy a napi húsadagjuk zsírtartalma több volt az addiginál. A diéta titka valószínűleg az, hogy csökkenti az étvágyat, és így az összes elfogyasztott étel mennyiségét. A kritikusok eddig azzal támadták az eljárást, hogy az megterheli a szívet, és végeztével újabb jelentős súlynövekedés lép fel, azaz hosszú távon nem hatásos.

Mindegyik diéta elég vitamint és folyadékot biztosít azoknak, akik belevágnak egyikükbe.

Ugyan az Atkins diéta kivételével mindegyik javasolta, hogy több gyümölcsöt és zöldséget egyenek, csak a "Weight Watchers" követői tettek eleget ennek a követelménynek.

A kutatás vezetője szerint ez a "bosszantó tény" azt mutatja, hogy az emberek elutasítóak a gyümölcsökkel és zöldségekkel szemben még akkor is, ha egy irányított, ellenőrzött program keretében kellene eleget tenniük az ezek fogyasztására irányuló felszólításnak.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×