eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Van remény: évekig életben maradnak az átültetett agysejtek

A Parkinson-kórban szenvedő betegekbe ültetett agysejtek tíz vagy akár több évet is túlélnek, ám a transzplantátumok legalább egy része károsodott - közölte három kutatócsoport.

A kutatók véleménye eltér abban, hogy ez a sérülés azt mutatja-e, a Parkinson-kór hosszú távú, megállíthatatlan folyamatként támadja az agyat, vagy esetleg maga a transzplantáció okozta a károsodást. Abban azonban egyetértenek, hogy tanulmányaik, melyeket a Nature Medicine szakfolyóiratban tettek közzé, a néha ellentmondásosnak tartott agysejtátültetés előnyeit bizonyítják.

A Parkinson-kórt - amely csak az Egyesült Államokban egymilliónál több embert érint - a dopamin elnevezésű, a mozgással összefüggésben lévő, kémiai jelátvivő molekulát termelő agysejtek pusztulása jellemzi. A gyógyszerek egy ideig elhalasztják a tünetek megjelenését, de jó kezelési mód vagy gyógyulás egyelőre nincs. A páciensek remegésre panaszkodnak, mely bénuláshoz vezet, időnként szellemi leépüléshez és halálhoz.

Néhány csoport próbálkozott agysejtek átültetésével, egyesek abortált magzatokból, hogy helyettesítsék a betegség által tönkrement sejteket.

Rövidtávon javult a betegek állapota

A chicagói Rush Egyetem orvosi központjának munkatársa, Jeffrey Kordower és csoportja leírta 61 éves nőbetegük esetét, aki az átültetés után 14 évvel halt meg. A nő először jobban lett, majd haláláig romlott állapota. Agyában a Parkinson-kór által okozott károsodásokhoz hasonló elváltozásokat találtak.

A svédországi Lund városának Wallenberg Idegtudományi Központjában Patrik Brundin csoportja szintén talált sérüléseket a pácienseik agyába átültetett idegsejtekben. Mindazonáltal a transzplantátumok 16 évet túléltek, a páciensek pedig állapotuk javulásáról számoltak be a műtét utáni időszakban.

Kordower úgy véli, eredményeik azt támasztják alá, hogy a Parkinson-kór évekig tartó, egyre romló folyamat. A sejteknek mintegy 5 százaléka volt sérült - mondta. Kordower szerint a tanulmányok eredménye nem jelenti a sejtátültetések végét, ő maga a sérült sejtek génterápiás kijavításával is próbálkozik.

Tisztított agysejtekkel jobb eredmény érhető el

Ole Isacson, a massachusettsi Harvard Orvosi Iskola McLean kórházának munkatársa, az egyik tanulmány szerzője nem talált a fentiekhez hasonló károsodásokat annak az öt páciensének agyában, akik kilenctől tizennégy évvel haláluk előtt kaptak átültetett agysejteket. Véleménye szerint a tisztításon átesett agysejtekkel jobb eredmények érhetők el.

Isacson megvizsgálta a Kordower-csoport által tanulmányozott páciens agyszövetét, azt mondta, hogy nagy darabban ültették át egykor az agyszöveteket, így átkerülhettek olyan sejtek, melyek a romboló gyulladást kiváltották.

Isacson továbbra is megpróbálja agysejtek átültetésével kezelni Parkinson-kóros pácienseit, talán olyan őssejtek felhasználásával, melyek képesek a kór által érintett idegsejtekké való átalakulásra.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×