Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A normális öregedés is "megzápítja" az agyat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiderítették amerikai kutatók, mitől lassul le az ember mentálisan, ha megöregszik: a korral folyamatosan csökken agyunknak az az állománya, amely a kommunikációt biztosítja a fontos területek között.

A Harvard Egyetem kutatói 93 egészséges, 18 és 93 év közötti ember agyáról készült felvételeket hasonlította össze, az eredményről pedig a Neuron című szaklapban számoltak be.

Megállapították, hogy az agyállomány mennyiségének csökkenése lassan aláássa az olyan finom "magasabb rendű" kognitív funkciókat, mint az emlékezés és a tanulás. Ez megmagyarázza, miért csökken gyakran a korral egyébként egészséges emberek mentális teljesítménye is.

"A kutatás segít megérteni, hogyan és miért változik az emlékezetünk a korral, és miért maradnak egyesek éles elméjűek még kilencven éves korukban is, míg mások mentális képessége csökkennek, ahogy megöregszenek. A mentális képességek elvesztésének egyik oka az lehet, hogy a felelős agyterületek már nincsenek szinkronban egymással" - hangsúlyozta a kutatást vezető Jessica Andrews-Hanna.

Az állomány csökkenése egyedi

A korábbi kutatások során azt vizsgálták, milyen hatással van az öregedés az agy egyes részeire. Ezúttal azonban funkcionális mágneses rezonancia (fMRI) vizsgálatot végeztek a jelentkezőkön, s ez azért más, mert általa az agyterületek közötti kommunikációt tudják megfigyelni.

A kutatók a fehérállományt figyelték, amely hosszában futó, velőhüvelyes rostokból épül fel; ezek viszik át az ingerületet. A vizsgálat kimutatta, hogy a fehérállomány az idővel csökken; különösen az a része, amely az agy első és hátsó részei között közvetíti az információt.

Vagyis míg fiatal korban az agy különböző részei szinkronban vannak, addig ez később már nem mindenkire jellemző. A fehérállomány csökkenésének mértéke teljesen egyedi mindenkinél.