eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A japán Tomijaszu Takehiro (b) és a horvát Mario Pasalic a katari labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében játszott Japán-Horvátország mérkőzésen az al-vakrai al-Dzsanúb Stadionban 2022. december 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A vb első tizenegyespárbaja döntött Horvátország és Japán között

Japán szerzett vezetést a katari labdarúgó-világbajnokság ötödik nyolcaddöntőjében, de a legutóbbi döntős egyenlített, és büntetőpárbajig ment a meccs.

1–1 volt 90 és 120 percnyi játék után, így tizenegyesek döntöttek az ötödik negyeddöntősről.

Az első két japán lövő próbálkozását megfogta a horvát kapus, a vb-ezüstérmes viszont mindkettőt bevágta, de a harmadik párban fordítva történt. A negyedik körben hibázott a japán játékos, a horvát nem, így Horvátország jutott tovább.

A pénteki negyeddöntőben Horvátországra a hétfő esti Brazília-Koreai Köztársaság párharc továbbjutójára vár.

Japán negyedszer jutott el a nyolcaddöntőig, most először egymás után kétszer, ezt a kört viszont még sosem élte túl. Horvátország harmadszor szerepel a kieséses szakaszban, az előző két alkalommal meg sem állt a legjobb négyig. Világbajnokságon harmadszor találkoztak, korábban egy döntetlen mellett egy horvát siker született.

Gyors lehetőségekkel és horvát mezőnyfölénnyel indult a találkozó, mindkét fél érezhetően törekedett a biztonságos védekezésre, így nem alakult ki magas iram. A horvát válogatott a 2018-ban aranylabdás Luka Modric vezetésével uralta a középpályát, többször is eljutott a szigetországiak tizenhatosáig, ám az utolsó passzokba, befejezésekbe rendre hiba csúszott. Az ellentámadásra és játékosai gyorsaságára építő Japán a félidő hajrájában villant néhányszor,

voltak szemet gyönyörködtető megoldásai is a távol-keleti futballistáknak, és végül vezetést is szereztek.

Fordulást követően nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a négy éve döntős horvát együttes,

magassági fölényét kihasználva fejes góllal egyenlített.

Mindkét kapusnak kellett nagy védést bemutatnia, ám rövidesen ismét visszaesett az iram az egyébiránt sportszerű és folytonos mérkőzésen. A rendes játékidőben nem született döntés, a hajrában mindkét fél őrizte az eredményt: a japánok tanultak a négy évvel ezelőtti nyolcaddöntőből, amikor kétgólos előnyük ellenére a ráadás perceiben kaptak végzetes gólt Belgium ellen és maradtak alul 3-2-re. A horvátok pedig bíztak tapasztalatukban, hiszen nagy tornákon legutóbbi nyolc kieséses találkozójukból hét nem a rendes játékidőben dőlt el: az oroszországi tornán a 16 között a dánokat, a nyolc között a házigazdát búcsúztatták tizenegyesekkel, az elődöntőben pedig hosszabbításban kerekedtek az angolok fölé.

A ráadás 2x15 percében is a hiba nélküli játék volt fókuszban mindkét csapatnál, a hosszabbítás második félidejében próbálkoztak ugyan nyomást gyakorolni a horvátok, a japánok pedig kontrákra rendezkedtek be, gólt azonban egyik elképzelés sem ért. Tizenegyesek döntöttek, az idegek párharcában pedig a horvátok kerekedtek fölül, Dominik Livakovic harmadik hálóőrként mutatott be három védést a szétlövésben. Az európai együttes története során harmadszor vette sikerrel a nyolcaddöntőt, amely Japánnak negyedszer jelentette a végállomást.

I. félidő

43. perc: jobb oldali japán szögletvariációnál a beívelés után Josida Maja készítette le a labdát, Maeda Dajzen pedig hat méterről, ballal volt eredményes (1-0).

II. félidő

55. perc: Josip Juranovic ívelt jobbról a tizenhatoson belülre, Ivan Perisic 12 méterről, a földtől alig felemelkedve nagy erővel a hosszú oldali kapufa mellé fejelt (1-1).

Tizenegyesek

Minamino laposan lőtt, gyenge kísérletét Livakovic könnyedén hárította.

Vlasic félmagasan lőtt a kapu jobb oldalába (0-1).

Mitoma a jobb alsó sarkot vette célba, Livakovic vetődve védett ismét.

Brozovic középre lőtt, Gonda jobbra mozdult (0-2).

Aszano távolról futott neki és a kapu bal oldalába lőtt, Livakovic a másik irányba indult (1-2).

Livaja a jobb oldali kapufát találta el.

A csapatkapitány Josida is a jobb alsó sarok felé lőtt, Livakovic harmadszor hárított.

Pasalic a jobb alsó sarkot lőtte ki, Gonda a túloldalra számított (1-3).

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×