eur:
394.33
usd:
370.09
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Az aranyérmes magyar trió, Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel és Major Veronika (b-j) a női pisztolyosok hagyományos csapatversenyének eredményhirdetésén az olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon Győrben, az Audi Arénában 2024. február 29-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Aranyat lőttek a magyar lányok a légfegyveres Eb-n

A Jákó Miriam, Fábián Sára Ráhel, Major Veronika összetételű magyar trió aranyérmet nyert a női pisztolyosok hagyományos csapatversenyében a Győrben zajló légfegyveres Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján. Az egyéni szám döntőjébe Jákó Miriam is bejutott.

A kontinensviadal első kvótaversenye, a női pisztolyosok küzdelme 11.15-kor kezdődött meg az Audi Arénában, ahol 64-en léptek lőállásba. Köztük öt magyar, Jákón, Fábiánon és Majoron kívül még Sike Renáta és Komáromi Krisztina Panna. Utóbbiak csak ranglistapontokért lőttek, azaz fináléba nem juthattak.

A 75 perces, 60 lövéses alapverseny a magyarok többségének kifejezetten nehezen indult, a tavalyi világbajnokságon negyedik, és ezzel olimpiai kvótát szerző Fábián, illetve Major is sok hibát vétett, ezért mindketten több alkalommal is kiültek pihenni és átgondolni a folytatást. A még junior korú Jákó Miriam szintén nem indított tökéletesen, de viszonylag jó ritmusban lőtt és a 95 körös első tíz lövése után a folytatásban egyre pontosabbá vált.

Jákó 97 és 98 körös sorozatokkal ért "féltávhoz" (290 kör),

s ekkor már az eredményjelzőn folyamatosan az első-második helyen állt a neve. Major 283 körrel a középmezőnyben volt és elúszni látszott a döntője, Fábián 278 körével pedig gyakorlatilag már ekkorra elveszítette a fináléba jutás esélyét.

Az már a lövőidő felénél látható volt, hogy a mezőny nagy része nem lő kiemelkedően és ez a folytatásban sem változott, így Jákó Miriam apróbb megingásai ellenére is végig a rangsor elején állt. A zsombói pisztolyos a záró három sorozatban egyaránt 95 kört lőtt, 575 körös összeteljesítményénél pedig egyedül az osztrák Sylvia Steiner (577 kör) tudott jobbat.

A magyar csapat másik két tagja a folytatásra egyaránt feljavult, Fábiánnak ez végül 563 körre és a 36. helyre volt elég, Major viszont - különösen az utolsó két sorozatban remekelve (98, 97 kör) - még a fináléhoz is nagyon közel került, 571 körével egyetlen körrel szorult ki a legjobb nyolc közül és végül a tizedik helyen végzett.

A tavalyi világbajnokságon ezüstérmes magyar trió 1709 körrel fejezte be a viadalt

és a második ukránokat összességében nagy, hatkörös előnnyel megelőzve szerezte meg az aranyérmet. A harmadik helyen a lengyel hármas végzett.

"A világbajnokságon tavaly csak a kínaiak előztek meg minket, úgyhogy az volt a realitás, hogy győzzenek a lányok" - mondta a csapat diadaláról Pál-Plichta Györgyi pisztolyos szakágvezető. - "Az egész magyar csapatból Jákó Miriam az egyetlen, aki juniorként tudott bekerülni a felnőttek közé és most az alapversenyben a tudásának megfelelően, gyönyörűen koncentrálva lőtt. Neki nagyon örülök."

A szakember Major Veronika teljesítményével kapcsolatban az alapverseny elejét sajnálta, megemlítve, hogy akkor még nem volt elég koncentrált. Fábián Sára produkcióját viszont nem élte meg rosszul, mert - mint mondta - ő már kvótás és az olimpiára készülhet, így nem az évnek ezen szakaszában kell kiemelkedően lőnie, ahogy a mezőnyben a már kvótával rendelkezők nagy része sem lőtt igazán jól.

A raglistapontokért indulók közül Komáromi Krisztina Panna 566 körrel a 24. lett, míg Sike Renáta 562-vel a 41.

A 15.15-kor kezdődő döntőben a nyolc finalista közül öt pisztolyosnak nincs még párizsi kvótája, így ők küzdenek majd meg a két olimpiai indulási jogért.

Címképünkön Jákó Miriam

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×