eur:
389.32
usd:
362.68
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
2020. március 4-én Lausanne-ban készült kép Thomas Bach-ról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB elnökéről egy sajtótájékoztatón. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020. március 24-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztják a 2020-as tokiói nyári olimpia megrendezését.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Jean-Christophe Bott

Olimpiát kaphatnak az e-sportok

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tervei szerint hamarosan az e-sportoknak is lehet olimpiája. A tagság egy része azt szeretné, ha mandátuma 2025-ös lejárta után is Thomas Bach maradna a szervezet élén.

A NOB Mumbaiban zajló 141. kongresszusának szombati nyitónapján a német sportvezető közölte: mintegy hárommilliárd ember játszik valamilyen online játékot, közülük pedig ötszázmillióan érintettek az e-sportban.

"Ami pedig különösen fontos számunkra, hogy a nagy részük 34 évnél fiatalabb"

- jelentette ki Bach.

A vezetővel kapcsolatban egyébként több NOB-tag is úgy nyilatkozott, szeretnék, ha a 69 éves elnök 2025 után is maradhatna a szervezet élén.

"Megmutattad nekünk a legjobb utat, amin haladhatunk. Vigyáznunk kell az olimpiai mozgalomra, ezért szeretném, ha lépnénk ebbe az irányba" - fogalmazott Luis Mejia Oviedo dominikai NOB-tag, akihez a többi között Vatanabe Morinari, a nemzetközi tornaszövetség japán elnöke is csatlakozott, Bach további szerepvállalását támogatva.

Erre ugyanakkor a jelenlegi szabályzat szerint nincs lehetőség, az olimpiai charta ugyanis kimondja: a NOB mindenkori elnöke nyolc plusz négyéves mandátumot kaphat a szervezet vezetésére, utána távoznia kell a hivatalából.

A múltban ellenben számos példa volt arra, hogy egy elnök ennél hosszabb ideig maradt hivatalában: Juan Antonio Samaranch például 1980 és 2001 között vezette a szervezetet. Bach elődje, Jacques Rogge alatt fogadták el a jelenleg is érvényben lévő rendelkezést.

Bach, aki 2013 óta vezeti a NOB-ot, ennek kapcsán annyit mondott: köszöni a kedves szavakat, de egyfelől közösen jutottak túl azokon a válsághelyzeteken, amivel elnöksége alatt eddig szembesülnie kellett, másfelől hűséges az olimpiai chartához.

A NOB-nak az elmúlt tíz évben az oroszok Szocsit követő doppingbotrányával, a 2020-as tokiói játékok koronavírus miatti elhalasztásával, valamint az oroszok Ukrajna elleni háborújával is szembe kellett néznie.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×