eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Botrány - A Barcelona éveken át fizethetett a játékvezetői bizottság egyik fejesének

A Barça három szezon alatt 1 392 680,02 eurót fizetett a bizottság alelnökének – ezt állítja az AS sportlap leleplező anyaga.

A madridi sportnapilap egy rádióműsorban elhangzottakra hivatkozva írta meg összeállítását. Ebben szerepelt, hogy a 77 éves, egyébként barcelonai születésű José María Enríquez Negreira az adóhivatal vizsgálatát követően elismerte, hogy DASNIL 95 SL nevű cégén keresztül jelentéseket tett a Barça számára az általa irányított játékvezetőkről.

Enríquez Negreira 1977-tel kezdődően másfél évtizeden át működött a spanyol élvonalban. Miután visszavonult, a Katalán Játékvezetői Bizottságot irányította, majd 2018 májusáig Victoriano Sánchez Arminio jobb keze volt az országos Játékvezetői Bizottság alelnökeként. Miközben ezt a pozíciót betöltötte, az FC Barcelonától is keresett pénzt, legalább három éven (2016–2018) keresztül. Az egyesülettől ez idő alatt a DASNIL 95 SL cégen keresztül 1 392 680 eurós „tiszteletdíjban” részesült.

A SER Catalunya Qué t'hi jugues című műsora közölte az alaphírt, hogy a bíróság magánszemélyek közötti állítólagos korrupciós bűncselekmény miatt nyomoz, és az AS, amely már egy ideje dolgozik ugyanazon a témán, ezt megerősítette, sőt újabb adalékokkal szolgált.

Enríquez Negreira volt az egyedüli tagja a DASNIL 95 SL társaságnak, amely 2016-ban 532 728,02, 2017-ben 541 752, 2018-ban pedig 318 200 eurót számlázott az FC Barcelona számára. A „fedőnév” a technikai tanácsadás volt, az adóhivatal jelentése szerint

„a klub biztosítani akarta, hogy ellene ne szülessenek bírói döntések, vagyis minden semleges legyen".

Bizonyítható, hogy ezek a kifizetések megtörténtek, bármikor a bíróság előtt bemutathatók. Az ügyben egyelőre Albert Soler, az FC Barcelona korábbi sportigazgatója és Òscar Grau, az egyesület korábbi ügyvezetője vallomást is tett. Az adóhivatal jelentése szerint is a fizetések teljesítése igazolható, de a kereskedelmi kapcsolatról az érintettek nem szolgálatattak bizonyítékot.

A pénzügyi vizsgálat akkor indult el, amikor fennállt a gyanúja annak, hogy a DASNIL 95 SL olyan összegeket próbál levonni az adóiból, amelyekre nem jogosult, vagy amelyek nem egyértelműek. Az adóellenőrzést aztán feltárta az FC Barcelona részéről a játékvezetők akkori alelnöke társasága felé teljesített kifizetéseit. A vizsgálatok szerint „Enríquez Negreira nem nyújtott be olyan dokumentumot, amely igazolta volna, hogy szolgáltatást nyújtott a Barcelonának", vagyis hogy a kifizetéseknek lett volna valós ellenételezése. A korábbi játékvezető azt mondta a Cadena SER-nek, hogy nem is lehet dokumentáció, mert az ő feladata az volt, hogy szóban

tanácsot adjon a Barçának, többek között arról, hogyan viselkedjenek a klub játékosai az egyes játékvezetőkkel szemben.

Az ügy érdekes oldalszála, hogy José María Enríquez Negreira fia, Javier Enríquez Romero tanfolyamokat tartott a játékvezetőknek. A fiú elismerte, hogy konkrét jelentéseket adott a klub illetékeseinek a játékvezetőkről.

A Barcelona előző igazgatótanácsa azt közölkte, hogy ezt a szerződést 2009-ből (a mostani elnök, Joan Laporta első korszakából) örökölték, és Josep Maria Bartomeu mondta fel 2018-ban, abban az évben, amelyben Enríquez Negreira távozott a bíróbizottságból. A DASNIL 95 SL által az FC Barcelona számára kiállított utolsó számla dátuma 2018. június 5.

Joan Laporta egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az ügyet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×