eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
New York, 2018. szeptember 5.A japán Oszaka Naomi ünnepel, miután 6:1, 6:1 arányban legyőzte az ukrán Leszja Curenkót az amerikai nemzetközi teniszbajnokság női egyesének negyeddöntőjében a New York-i Flushing Meadowsban 2018. szeptember 5-én. (MTI/AP/Jason DeCrow)
Nyitókép: (MTI/AP/Jason DeCrow

Tenisz: szupersztár lépett vissza New Yorkban, de nem a járvány miatt

Oszaka Naomi indoka a rasszizmus volt. Haiti apától és japán anyától származik, és egy tenisznél sokkal fontosabb dologról akar üzenni ezzel.

Néhány órával azt követően, hogy Oszaka Naomi elődöntőbe jutott a Cincinnatiből New Yorkba áthelyezett keménypályás tenisztorna szerdai játéknapján, a rasszizmus ellen tiltakozva visszalépett a további küzdelemtől, a szervezők pedig úgy döntöttek, törlik a csütörtöki programot.

"Elsősorban fekete nő vagyok, csak aztán sportoló" - írta közösségi oldalán a japán anyától és haiti apától származó játékos. "Mint fekete nő úgy érzem, sokkal fontosabb dolgokra kell azonnal ráirányítani a figyelmet, mint a teniszemre".

A 22 éves japán játékos úgy véli, semmilyen komoly eredménye nem lesz annak, hogy nem lép pályára, de - mint indokolta döntését -

ha párbeszéd kezdődik egy "nagyrészt fehér sportban", az egy lépés a helyes irányba.

Oszaka, akinek a belga Elise Mertens lenne az ellenfele a legjobb négy között, azonnal támogatásra talált játékostársai körében, aminek az lett az eredménye, hogy a szervezők úgy döntöttek, egy napra felfüggesztik a játékot.

"A tenisz együttes álláspontot képvisel a faji egyenlőtlenségek és a társadalmi igazságtalanságok ellen, amelyek ismét előtérbe kerültek az Egyesült Államokban" - indokolta döntését közös közleményében a női tornákat szervező WTA, a férfi versenyeket szervező ATP és a sportág amerikai szövetsége, az USTA.

Észak-Amerikában az váltotta ki a sportolók újabb figyelemfelkeltő tiltakozáshullámát, hogy Wisconsin állam Kenosha nevű városában a rendőrök több lövéssel súlyosan megsebesítettek egy fekete férfit vasárnap este, emiatt tüntetésekre, összecsapásokra került sor. Szerdán a Milwaukee Bucks sem lépett pályára az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) rájátszásában, majd az egész szerdai programot törölték a ligában, de a tengerentúli baseball-liga (MLB) három mérkőzése is elmaradt emiatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×