eur:
389.65
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Glasgow, 2018. augusztus 5.Milák Kristóf a glasgow-i úszó Európa-bajnokság férfi 200 méteres pillangóúszásának döntőjében 2018. augusztus 5-én. A 18 éves magyar úszó megnyerte a versenyszámot. (MTI/EPA/Patrick B. Krämer)
Nyitókép: MTI/EPA/Patrick B. Krämer

Milák Kristóf 100 méteren, Hosszú Katinka 200 háton is megmutatta magát

Caeleb Dressel 100 pillangón döntötte meg Michael Phelps tízéves világcsúcsát, nagyot csatáznak majd a szombati döntőben. Cseh László kiesett. Hosszú Katinka és Burián Katalin is beúszta magát a döntőbe 200 háton. Kapás Boglárka szerelme volt az egyetlen pénteki döntős.

Hat magyart (Milák Kristóf, Cseh László, Hosszú Katinka, Burián Katalin, Lobanovszkij Maxim, Telegdy Ádám) kínált a pénteki középdöntős/döntős program a kvangdzsui vizes-világbajnokság medencés úszóprogramjában - komoly éremesély nélkül; mindössze Telegdy Ádám döntőzött 200 háton, a többiek középdöntőben voltak érdekeltek.

A program második számaként sorra került 100 pillangón a 200-as világbajnok Milák Kristóf Caeleb Dressel mögött a második legjobb idővel keveredett a középdöntőbe, Cseh László a hetedik volt az előfutamok során, így mindkettejük döntőbe jutásában lehetett reménykedni. A maga futamát Milák Kristóf megnyerte, ahogy eltervezte, 51 másodpercen belüli idővel (50,95), a másodikban - Dressel elődöntőjében - érdekelt Cseh László 5. lett úgy, hogy

Caeleb Dressel eltörölte Michael Phelps 10 éves világcsúcsát (49,82 helyett 49,50 az új világrekord).

Összességében

Milák a 3. idővel döntős, Cseh a 10. helyen zárt.

Milák Kristóf (M4): Saját magamra figyeltem, még bennem van a 200-as iram, meg hogy elfáradhatok, pedig ez csak 100 méter. Egyedül a fordulóban kaptak el. Nagyjából 50,7-50,9 körül tudtam ma úszni, felkészültem a holnapi döntőre, remélem, ott is jól fogok úszni.

Cseh László (M4): Nem fáradtam el annyira, mint délelőtt, de az iram és a jó technika nincs meg. Megyünk tovább, össze kell rakni rendesen. Mindenki életében eljön, hogy nem úszik döntőt, igazából már itt sem kéne lenne, ennyi idősen már nem szoktak versenyezni. Én még megyek tovább és próbálkozom. Az utóbbi két évben nem nagyon találtam a ritmust meg a jó úszást, hátha most sikerül. Nem az itteni impulzusok miatt fogok továbbmenni...

Caeleb Dressel (M4): Sokat jelent nekem ez a világcsúcs, sokan bíznak bennem, életem első világrekordját értem el. Hogy mi lesz a holnapi döntőkön ezek után? Meglátjuk, csak a versenyekre koncentrálok, egyesével.

A "selejtezőben" második legjobb Hosszú Katinka következett 200 háton (szintén elődöntő), taktikus úszással végzett futamában a második helyen a szám olimpiai ezüstérmese Minna Atherton mögött. A másik elődöntőben Burián Katalin küzdött az elemekkel. Az előfutamok hetedikje nagyon rosszul rajtolt, utána pedig óriásit kapaszkodott, futamában - amit Regan Smith (USA) világcsúccsal nyert - negyedik lett.

Összesítésben

Hosszú Katinka 5., Burián Katalin 8. idővel döntős.

(Két egymásutáni középdöntőben született amerikai világcsúcs...)

Hosszú Katinka (M4): Igazából meg akartam nyerni a futamot, nem jött össze, egy tized hiányzott. Minnának nagyon hosszú a keze. Hogy zavar-e, hogy fix a rajtgép magassága? Nekem mindegy... na jó, én följebb szoktam rakni, de annyira nem számít. Még lehet, hogy jobb is így.

Burián Katalin (M4): Nem éreztem, hogy bejutottam a döntőbe ezzel az úszással. Életem legfájdalmasabb úszását produkáltam és alig lett jobb. Holnap biztos jobb lesz. Nagyon nehezen bírom az időeltolódást. Fejben sem voltam nagyon ott, kellett egy kis szerencse, hogy ezzel az idővel becsusszanjak.

50 gyorson Lobanovszkij Maxim próbálkozott úgy, hogy előzőleg a 13. idővel jutott középdöntőbe, azzal a tudattal állhatott rajtkőre, hogy még az egyéni csúcsa is kevés lehet a döntőbe jutáshoz. A második középdöntő volt az övé (1-es pálya), amiben 6. helyen végzett (Caeleb Dressel megint itt volt a vízben és megnyerte a futamot, kevéssel elmaradva a világcsúcstól...), összességében

Lobanovszkij Maxim 50 gyorson a 11. helyen zárt.

Lobanovszkij Maxim (M4): Jól úsztam, csak nem oltam eléggé gyors, 21,6 kellett volna, hogy biztosan ott legyek. Legközelebb jó lesz.

Az utolsó pénteki magyar Telegdy Ádám volt a 200 hát döntőjében, aki azt követően jutott be a fináléba, hogy barátnője (Kapás Boglárka) vb-aranyat hozó 200 pillangóját végignézte a bemelegítőmedence partján.

Telegdy Ádám végül szoros küzdelemben 7. lett 200 háton,

az orosz Jevgenyij Rilov nyert.

Telegdy Ádám (M4): Nagyjából így képzeltem el, ezekkel a klasszis versenyzőkkel bevonulni a medencetérbe kicsit szürreális volt, nem bánkódom most amiatt, mert 1-2 tizeddel jobbat akartam. Fejben kell beérnem ahhoz, hogy döntőt ússzam egy világversenyen. Amikor csúnyán kikapok, akkor az már a futam előtt megtörténik.

Folytatás szombaton.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×