eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma

Ungvári és Szabó nyert, Karakas megsérült

A 73 kilogrammos Ungvári Miklós és Szabó Frigyes is sikerrel vette az első akadályt, az 57 kilós Karakas Hedvig viszont megsérült az olimpiai kvalifikációs bakui cselgáncs-világbajnokság szombati versenynapján.

Elsőként a 37 éves Ungvárit hívták tatamira, ellenfele Sam Van't Westende volt, akivel 1-1-re állt a különmérlegük: a 2016-os kazanyi Európa-bajnokságon a holland nyert, majd idén augusztusban a budapesti Grand Prix-versenyen a ceglédiek büszkesége visszavágott tíz évvel fiatalabb riválisának. A harmadik csata óriási küzdelmet hozott, az olimpiai ezüstérmes magyart kétszer, míg ellenfelét egyszer intették. A mérkőzés az aranypontig tartó hosszabbításban, 1:37 perc elteltével fejeződött be, amikor a háromszoros vb-bronzérmes Ungvári egy válldobásra kapott vazaarival nyert, és bejutott a 64 közé. A 73 kilóban ugyanis igazi mamutmezőny gyűlt össze 82 (!) résztvevővel.

Ungvári következő ellenfele a kétszeres pánamerikai bajnok kanadai Antoine Bouchard lesz.

Súlycsoporttársa, a leányvári Szabó Frigyes augusztusban "érkezett meg" a nemzetközi élmezőnybe azzal, hogy a budapesti GP-n bronzérmet nyert. A 24 éves versenyző erőnyerőként a második körben, a 64 között kezdett Szulajman Hamad ellen, és mindössze 34 másodpercet töltött a szőnyegen. A tarkopasz szaúdi - aki nem szerepelt a nemzetközi szövetség (IJF) nyilvántartásában, és szaúdi helyett IJF feliratú dzsudogit viselt - ugyanis első hasraesésénél lenn maradt, majd bicegése láttán a bíró Szabót hirdette ki győztesnek. Hamad valamiért még reklamált kicsit, majd lesántikált a tatamiról.

Szabó Frigyesre a folytatásban az ukrán Artem Homula vár.

A 28 éves Karakas kellemes emlékekkel érkezhetett az azeri fővárosba, mivel a 2015-ös Európa Játékokon - melynek keretében lebonyolították a cselgáncs Eb-t is - ezüstéremmel zárt. A Honvéd dzsúdósa az észak-koreai Kim Dzsin Ával csapott össze pályafutása során először, a 32 közé jutásért. A mérkőzés elején egy akciónál a vb-harmadik magyar fájdalmas arccal a térdéhez kapott, de folytatta a küzdelmet. Innentől azonban már érezhetően nem volt egyenrangú ellenfele az ázsiainak, aki vazaarit, majd ippont érő válldobást mutatott be rajta.

Az elmúlt két évben kétszer is műtött Karakas könnyeivel küszködve tekintett vissza rövid vb-szereplésére:

"Az első nyitásomnál megreccsent a lábam, reménykedem, hogy tartotta a kötés, és nem szakadt el a térdem" - mondta az MTI-nek. "Az utóbbi egy hónapban nem tudtam annyit dzsúdózni, mint amennyit kellett volna, de volt már ilyen a pályafutásom során. Jól éreztem magam, amikor idértünk, jól fogytam, ugyanakkor tudtam, hogy nem az igazi a térdem, mert ha az ember belerúg egy labdába, és fáj, akkor az azt jelenti. Ezzel együtt bizakodtam benne, hogy valami összejön, hát nem jött össze" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×