eur:
393.75
usd:
365.14
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Új módszerrel védik a hegymászókat a Mount Everesten

Amennyiben a kezdeményezés sikeresnek bizonyul, a jövőre kötelezővé teszik a készülékek alkalmazását.

Kísérleti jelleggel GPS-készülékkel látnak el a nepáli hatóságok hegymászókat az idei szezonban a Mount Everesten, hogy így igazolják a csúcshódítások valódiságát a világ legmagasabb hegyén, vészhelyzetben pedig könnyebb legyen megtalálni a túrázókat - közölték az illetékesek hétfőn Katmanduban.

A hegymászóknak, akik felérnek a 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres csúcsra, fotóval is igazolniuk kell, hogy fent jártak, a csúcshódítás hitelességét pedig az alaptáborban tartózkodó összekötőnek is igazolnia kell a hatóságok felé.

Tavaly nagy port vert fel, hogy egy indiai házaspár hamisított fotót tett közzé állítólagos csúcshódításáról. Le is buktak, a nepáliak pedig 10 évre eltiltották őket a hegymászástól a himalájai országban.

A turisztikai minisztérium egyik munkatársa a sajtónak elmondta, hogy a GPS-készülékeket az expedíció végeztével a hegymászóknak be kell mutatniuk Katmanduban, ahol ellenőrzik, hogy valóban megtörtént-e a csúcshódítás.

A turizmus és a hegymászás kulcsfontosságú bevételt jelent Nepál számára, a bruttó hazai össztermék (GDP) négy százalékát adja. A Mount Everest meghódításával májusban próbálkoznak a legtöbben, akkor a legkedvezőbb az időjárás.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×