eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mobiltelefonból készülnek a 2020-as tokiói olimpia érmei

Sajátos programot hirdettek a 2020-as nyári olimpia és paralimpia szervezői: újrahasznosított mobiltelefonokból készülnek majd a tokiói játékos arany-, ezüst- és bronzérmei.

A szervezők most arra biztatják a japán embereket, hogy régi telefonjaikat és kiegészítőiket adják le gyűjtőpontokon, hogy

a készülékekből nyerhessék ki az ötezer éremhez szükséges nemesfémet.

A programtól azt remélik, hogy egyszerre népszerűsíti a fenntarthatóságot és csökkenti a költségeket - írja a BBC.

"Ez a projekt lehetővé teszi, hogy a japán emberek is részesei legyenek az éremkészítésnek, és ez nagyon jó dolog" - lelkendezett Murofusi Kodzsi, a 2020-as olimpia sportigazgatója, korábbi ötkarikás bajnok kalapácsvető.

A gyűjtőládákat áprilisban helyezik majd ki hivatali helyiségekben és üzletekbe, és addig lesznek ott, ameddig a szükséges fémmennyiséget ki nem nyerik. Az olimpiák házigazdái az éremhez szükséges fémet bányászati cégektől szokták vásárolni, de Japán, amely ásványi kincsekben szegény, más utat választ.

A begyűjtött elektronikai eszközök, mint a mobiltelefonok vagy a táblagépek, mind tartalmaznak csekély mennyiségű, de ritka fémeket, mint például a platina, az arany, az ezüst, a lítium, a kobalt vagy a nikkel. 

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×