eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Cseh László új korszakra készül

Kétszáz nap van hátra a budapesti vizes világbajnokság rajtjáig. A kétszeres vb-aranyérmes Cseh László öt év után újra hazai pályán bizonyíthat.

Nyolcadik világbajnokságára készül Cseh László, a magyar úszósport legendás hírű alakja, aki 2003-ban Barcelonában a 400 vegyesen kezdte meg az éremgyűjtést sportága mindig is rangadónak számító erőpróbáján. A most következő, sorrendben nyolcadik vb-je azért számít különlegesnek, mert 2017-ben – köszönhetően a Dagály Úszóaréna felépülésének és a sikeres magyar pályázatnak – először rajtolhat hazai közönség előtt, és lehet – 2005 és 2015 után – harmadszor is világbajnoki aranyérmes.

A 31. életévét néhány napja betöltő Cseh László a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának adott nyilatkozatában először is azt hangsúlyozta, hogy a hazai pálya olykor előnyt, máskor hátrányt is jelenthet.

„Mindenképpen jó, hogy jövőre nem kell útra kelni, és olyan feladatok tökéletes megoldására figyelni, amilyen például az akklimatizáció. Olykor a helyi szokásokhoz és közlekedéshez sem éppen könnyű alkalmazkodni. Nem véletlen, hogy egy ideje a felkészülés időszakában is jobban szeretek Törökbálintra vagy Egerbe járni, mint valamelyik magaslati vagy meleg égövi edzőtábort előnyben részesíteni” – hangsúlyozta a négy olimpiáján négy ezüstérmet és két bronzot összegyűjtő sportember.

Véleménye szerint hátrányt legfeljebb az jelenthet, hogy a magas elvárások teherként is jelentkezhetnek, bár ennek ellent mond, hogy Cseh László három hazai rendezésű Európa bajnokságon hétszer is a dobogó legfelső fokáig jutott el, négyszer a Margitszigeten, háromszor pedig Debrecenben.

„Öt évvel a debreceni triplázásom után minden tudásommal azon leszek, hogy örömöt okozzak a hazai közönségnek, egész Magyarországnak. Egészen biztos vagyok abban, hogy semmivel sem lesz könnyebb a dolgom, mint például 2015-ben Kazanyban, amikor 10 évi szünet után tudtam újra vb győzelmet kiharcolni. Könnyebbséget vagy inkább újdonságot legfeljebb az jelenthet, hogy 2017-ben új korszak kezdődik a sportágunkban, amelyet Phelps nélküli érának is nevezhetnénk.”

Nem sokkal a riói olimpia után, ahol ritkán megismétlődő hármas holtversenyben lett bronzérmes a 100 pillangón, kijelentette, hogy még mindig nem úgy úszik, amit tökéletesnek lehetne nevezni.

„Rám is igaz az a mondás, hogy „jó pap holtig tanul”, mert a technikámon még mindig lehet javítani, és a versenyzésem felépítése sem tökéletes. Ismerjük a hibákat, és Plagányi Zsolttal, az edzőmmel már azt is tudjuk, hogy mi a megoldás kulcsa.” – hangsúlyozta Cseh László, aki októbertől mostanáig inkább csak szinten tartott, januártól viszont teljes gőzzel és megállás nélkül a budapesti világbajnoki sikeréért fog dolgozni. Eddig még nem fordult meg az új Dagályban, áprilisban a nyílt magyar bajnokságon viszont jó kis elővizsgát tarthat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×