eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

56-os emléktúra indul Pannonhalmától a budai Várig

A Testnevelési Egyetem szervezésében kedden Pannonhalmától a budai Várig, valamint Rómától Capestranóig tartó túra indul, amelyen 1956 emléke előtt tisztelegve az intézmény hallgatói és az út által érintett települések lakosai vesznek részt - közölték a szervezők.

A túrázókat vasárnap Ferenc pápa köszöntötte a vatikáni Szent Péter téren, majd hétfőn a Római Magyar Akadémián sporttörténeti konferenciát szerveztek a nagykövetséggel és a Foro Italico sportegyetemmel együttműködve.

A keddi túraindítás előtt misét tartanak a vatikáni Magyar Kápolnában, Pannonhalmán pedig a Bencés Főapátságban. A magyarországi emlékút a Bencés Főapátságból indul Mihályi Géza olaszországi emigráns, egykori bencés diák tiszteletére.

A túra teljes távját - Magyarországon 260, Olaszországban 220 kilométert - a Testnevelési Egyetem pályázat útján kiválasztott hallgatói váltóban teszik meg. A túrán bárki részt vehet, a szervezők mintegy ezer emberre számítanak, akik hosszabb-rövidebb időre csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Az olaszországi útvonalat gyalogosan és kerékpárral teljesítik, a magyarországi szakaszon Esztergomtól Budapestig vízi járművek is rendelkezésre állnak, szombaton pedig egy szakaszt lóháton tesznek meg. A Pannonhalmáról induló túra Zircen és Csókakőn keresztül érkezik Tatára, majd Esztergom érintésével jut el a budai Várba.

Az utakról filmfelvétel készül, melyet oktatási célokra használnak. A filmben szereplő interjúkban 1956 utolsó élő tanúi, a 60 éve végzett gyémánt díszokleveles egykori hallgatók szólalnak meg és Poppé György, a testnevelési főiskola 1956-os forradalmi bizottságának elnöke emlékszik vissza a forradalom napjaira.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×