INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

kormány

országgyűlés

sport

mob

magyar olimpiai bizottság

Így alakul át a sportirányítás

InfoRádió / MTI

Beterjesztette a sporttörvény módosításának javaslatát hétfőn a kormány: az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés alapján átalakul a terület irányítási és finanszírozási rendszere. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai munkája a módosítást követően alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul.

Az indoklásban az áll: a kormány értékelte a jogszabály legutóbbi, 2011-es átfogó módosítása óta eltelt olimpiai ciklust követően a sportot mint stratégiai ágazatot támogató intézkedéseinek gyakorlati hatásait, az elmúlt olimpiai ciklus során a kormányzat által biztosított finanszírozási programok sportszakmai megvalósulásának folyamatait, valamint a sportigazgatási szervezeti átalakítás hatásait.

A felülvizsgálat eredményeként az állami sportirányítás és a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztás újraszabályozása szükséges - olvasható a dokumentumban.

Az állami sportirányítás és a civil sportigazgatás közötti feladat- és hatáskörmegosztással az állami források elosztásának az elsődleges felelőse az állami sportigazgatási szerv - fogalmaznak az előterjesztésben, amely szerint megteremtik az egycsatornás finanszírozási rendszer alapjait.

Ez "átláthatóvá teszi, és ezáltal szakmailag teljes körűen összehangolja az állami sport célú támogatások nyújtását. Az állam közvetlenül nyújt állami támogatást a szövetségi szintnek, így a felhasználás is rugalmasabbá válik".

A MOB szakmai munkája a módosítást követően - az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett - alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul. A sportcélú állami támogatások tervezésével, elosztásával, felhasználásával, elszámolásával és ellenőrzésével kapcsolatos feladatoknak az állami sportigazgatás általi ellátásával a MOB-ot jelentős mértékben tehermentesítik, így jobban előtérbe kerül a sportszakmai munka elvégzésére irányuló feladatellátása - áll az előterjesztésben.

Emellett átalakítják a MOB eddigi tagozati rendszerét is, a tagozatok önállóvá válnak, és az élősport egyes további nagy területein közfeladatokat ellátó sportköztestületekként működnek tovább, "ezáltal az eddigieknél nagyobb hangsúly helyeződik a diákhallgatói sport és a szabadidősport területére, a fogyatékosok sportjának területére és a nem olimpiai sportágak érdekképviseleti és civil sportszakmai, sportigazgatási feladatainak ellátására".

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018