eur:
392.55
usd:
365.52
bux:
66622.24
2024. április 26. péntek Ervin

Dopping-ellenőrzés? Bárhol és bármikor

Vannak sportágak az olimpián, amelyekre jobban odafigyel a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség, és bár az ellenőrzés módja mindenkinél ugyanaz, a doppingérzékeny sportágaknál gyakoribb lehet a mintavétel - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az InfoRádiónak.

Bárhol és bármikor lehet a sportolót ellenőrizni – hangsúlyozta az InfoRádiónak a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Tiszeker Ágnes elmondta, hogy az ellenőrzésnek két fő típusa van: az egyik a versenyeken történik, a másik pedig azon kívül.

A faluban történő, úgynevezett versenyen kívüli ellenőrzés azt jelenti, hogy bármikor megérkezhetnek az ellenőrök. Ezért is kell a sportolóknak pontosan megadniuk, hogy a faluban melyik épületben, melyik emeleten, melyik szobában laknak. Ezek az úgynevezett target-tesztek, vagy névre szóló tesztek – ismertette Tiszeker Ágnes.

Hangsúlyozta: a dopping-ellenőrök ezen vizsgálatok megszervezésekor ügyelnek arra, hogy lehetőleg minden nemzet sportolóit ellenőrizzék, de számít az is, hogy mennyire dopping-érzékeny sportágról van szó, illetőleg a világranglista hányadik helyén áll az illető, mennyire eredményes, ilyen eredményeket várnak tőle. Tehát nagyon sok szempont befolyásolja a tervezést.

Hozzátette: sok panasz is érkezik emiatt. A dopping-ellenőrök ugyanis egészen furcsa időpontban is megjelennek, amihez otthon nyilván nem szoktak hozzá a sportolók.

„Itthon mi igyekszünk a sportoló azon jogát maximálisan tiszteletben tartani, hogy nem zavarjuk meg a pihenését, hadd tudjon készülni és versenyezni. De ezt semmilyen jogszabály nem tiltja, tehát akkor jelennek meg az ellenőrök, amikor a WADA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság küldi őket. Akkor pedig mintát kell adni a sportolónak, bárhol is van” - húzta alá a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

A másik típusa az ellenőrzéseknek a versenyekhez és a helyezésekhez kötött: akár a selejtezőből is ki lehet jelölni bármelyik helyezettet, de a döntőből az első ötöt biztosan rögtön elviszik és ellenőrzik. Emellett gyakran sorsolnak is a mezőnyből rajtszámokat, helyezési számokat.

"Ez tehát nem feltétlenül névhez kötött vizsgálat, de az első öt helyezettet mindenképp ellenőrzik” - mutatott rá a szakember.

Jelezte, hogy a doppingellenőrzés technikai része egyformán vonatkozik minden egyes sportágra, tehát teljesen mindegy, hogy sportlövőről, vívóról, súlyemelőről, úszóról vagy kajakozóról van szó, az ellenőrzés mindenütt azonos módon zajlik. De a versenyen kívüli ellenőrzésnél nyilván számít az egyes sportágak doppingérzékenysége is.

"Vélhetően kevésbé fogják versenyen kívül ellenőrizni a sportlövőket, mint adott esetben a súlyemelőket" – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×