eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Dombvári Bence doppingtesztje lett pozitív

A kajakos Dombvári Bence doppingmintája lett pozitív június 9-én, a második olimpiai válogatóversenyen - közölte kedden a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ).

Az MKKSZ azonnali hatállyal felfüggesztette a riói kvalifikációt kiharcoló sportoló versenyzési engedélyét, a hivatalos doppingeljárást pedig a Magyar Antidopping Csoport (MACS) indítja meg rövidesen. A Honvéd kajakosa egyesben és párosban is megnyerte a hazai ötkarikás válogatót 1000 méteren.

Az MKKSZ egy hete jelentette be, hogy egy minta pozitív lett a második olimpiai válogatóversenyen levettek közül, de akkor a nevet a vétkes, Dombvári kérésére még nem hozhatták nyilvánosságra. Szintén a sportoló kérte a B próba elvégzését, de ez a vizsgálat ismét kimutatta szervezetében a stanazolol nevű anabolikus szteroidot.

Az MKKSZ hangsúlyozza: az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság közös doppingellenes célkitűzései mentén rendszeres tesztelésnek vetik alá saját sportolóikat. Az olimpiai felkészülés során a szövetség megrendelésére a MACS eddig 70 doppingvizsgálatot végzett el, ezek között egy pozitív mintát talált.

A MACS és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tavaly május óta összesen 45 alkalommal ellenőrizte Dombvárit, s korábban minden mintája negatív lett - áll az MKKSZ közleményében. A 23 éves Dombvári Bence - aki tavaly eltiltást kapott, mert egy versenyen kívüli ellenőrzés során kokaint találtak a szervezetében - 2015 augusztusa óta minden hazai versenyén győzni tudott és idén májusban olimpiai kvótát szerzett a duisburgi pótkvalifikációs viadalon is.

Az MKKSZ közölte: az eljárás lezárultáig további nyilatkozatot ebben az ügyben nem tesz. Egyúttal hozzáteszi: a férfi kajak szakágban az olimpiai válogatás a Storcz Botond szövetségi vezetőedző által már az ügy kirobbanása előtt meghatározottak szerint zajlik tovább. Ennek megfelelően a végleges olimpiai csapat összetételére a vezetőedző a csütörtöki négyes válogató eredményei alapján fog javaslatot tenni. A javaslat elfogadásával kapcsolatban az MKKSZ elnöksége jövő hétfőn hozza meg végleges döntését.

Egy éven belül Dombvárié a harmadik doppingügy a kajak-kenu sportágban: tavaly júliusban a kajakos Kucsera Gábor bukott meg egy válogatóverseny után az MKKSZ drogtesztjén, majd idén tavasszal kiderült, hogy az ugyancsak kajakos Dudás Miklós szervezetében tiltott hormonkészítmény nyomaira bukkantak a tavalyi Európa Játékokon leadott mintájában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×