eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Világbajnokok sora és versenypálya-teszt Balatonfüreden

Szombaton lesz a Magyar Úszás Napja. A hagyományos balatonfüredi rendezvény programjáról Gellért Gábor, a magyar nyíltvízi úszóválogatott szakvezetője és Csurka Gergely, a Magyar Úszó Szövetség sajtófőnöke beszélt az InfoRádióban.

A Balatonfüreden negyedik alkalommal megrendezett Magyar Úszás Napja egyben a 2017. évi FINA-világbajnokság nyíltvízi tesztviadala is. A jövő évi vb pályáját a nagyközönség is kipróbálhatja, a profik után bárki úszhat 2017 métert.

Évek óta nagyon népszerű a Magyar Úszó Szövetség által rendezett Magyar Úszás Napja verseny. Ez több rendezvényt foglal magába: a Világkupa, a magyar korosztályos nyíltvizi bajnokság, a senior bajnokság, a Jövő Bajnokai úsznak 2017 métert, erre a közönségnek is lehetősége van. Azért is jelentős az esemény, mert a 2017-es vb-nek egy főpróbája, a biztonsági rendszereket, a pályákat próbál a jövő évi versenynek megfelelően elkészíteni” -mondta Gellért Gábor, a magyar nyíltvízi úszóválogatott szövetségi kapitánya.

A profik 10 kilométeres versenye

2013-ban és 2014-ben még a LEN Európa-kupa sorozat egyik állomását rendezték itt, 2015-től viszont a jóval rangosabb FINA Világkupa-széria egyik kiemelt viadala a balatonfüredi.

Ezen hagyományosan nagyon jól szerepelnek a magyar nyíltvízi úszók, mindig dobogón, illetve az első hatban szoktak végezni. Nem nagyon fordul elő, hogy hazai közönség előtt tudnak versenyezni, ez feldobja és extra teljesítményre ösztönzi őket” - hangsúlyozta a magyar nyíltvízi úszóválogatott szövetségi kapitánya.

A népes magyar mezőnyről Gellért Gábor jelezte, Papp Márk védettséget élvez, hiszen olimpiai induló, az Európa-bajnokságon indulni fog, most pedig újra munkába áll, hogy négy év múlva akár még jobb eredményeket érjen el. Az olimpiai bajnok címvédő Risztov Éva, Olasz Anna, Kiss Nikolett és több ígéretes versenyző, például a kisfogarasi Juhász lányok, a férfiaknál Gyurta Gergely, Rákos Patrik, Székely Dániel, Kis Attila, Orosz Ádám indulnak. A Világkupán a férfiak mezőnye 50, a nőké pedig várhatóan 30 főből áll.

Csurka Gergely, a Magyar Úszó Szövetség sajtófőnöke kiemelte, idén nívósabb a mezőny, mint tavaly volt, hiszen ez az utolsó klasszikus erőpróba a riói olimpia előtt.

Több ilyen, nyíltvízi úszók programjába illeszthető Világkupa verseny már nem lesz, ezért világbajnokok sora érkezik Füredre” - hangsúlyozta a Magyar Úszó Szövetség sajtófőnöke.

A 9.30-kor startoló Világkupa-viadal megtekintése ingyenes, a balatonfüredi Tagore-sétányon óriáskivetítőkön is követhető a verseny.

Világbajnoki pályateszt

12 órától pedig bárki tesztelheti a 2017. évi FINA-világbajnokságon is használatos pályát. A hagyományos tömegviadalon 2017 méter leúszására várják a vállalkozókedvűek jelentkezését, akik közül az első ezer résztvevő úszósapkát és érmet is kap.

Csurka Gergely elmondta, lehet, hogy ez, a program második része még izgalmasabb a közönség számára, bárki nevezhet, a 2017 méter egy kényelmes táv.

Nehéz megsaccolni a jelentkezők létszámát, az első évben ötezret is elérte, de akkor nagyon meleg hét után voltunk, most nem lesz olyan meleg a víz, hiszen csak most kezdődött a folyamatos felmelegedés. A jósolt 20-23 fokos vízhőfok pont jó lesz mindenkinek, reméljük, hogy a meleg idő meghozza a vállalkozó kedvet” - fűzte hozzá a sajtófőnök.

Csurka Gergely hozzátette, a verseny után az úszóktól autogramot lehet kérni, sőt közös szelfizésre is rá lehet venni őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×