INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

hírek

inforádió

sport

fürjes balázs

vizes-vb

duna aréna

dagály strand

Fürjes: nem emelkedtek a vizes-vb költségei

InfoRádió

Jó ütemben halad a Dagály Úszóaréna építése, a komplexumot a tervek szerint át tudják adják jövő tavasszal - mondta az InfoRádiónak Fürjes Balázs. A kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos emellett kijelentette, a vizes-világbajnokság költségei nem emelkedtek meg, szó sincs arról, hogy háromszorosára ugrottak volna a kiadások.

„Szinte napra pontosan egy éve tettük le az épület alapkövét, és ma Tóth Józseffel, Angyalföld szocialista polgármesterével és Tarlós István főpolgármester úrral bejártuk, ellenőriztük az építkezést, és nagyon jól haladunk” - mondta Fürjes Balázs.

„Ez egy olyan vizes-világbajnokság, ahol az első világrekordot a szárazföldön kell végrehajtani, két év alatt megtervezni és felépíteni olyan világbajnokságra, olimpiára alkalmas uszodát, amit mások három-négy év alatt szoktak felépíteni. Egy év alatt nagy munkát sikerült elvégezni” - emlékeztetett.

„Jövő tavaszra egészen biztosan el fogunk készülni a teljes épülettel. Ütemesen halad a hét hét napján, a nap 24 órájában folyik az építkezés, és biztos, hogy határidőn és költségkereteken belül befejezzük” - jelentette ki a kormánybiztos.

„A környezettudatosság, az utóhasznosítás és a fenntartható fejlesztés kulcskövetelményei voltak a tervezésnek. Ezért úgy terveztük meg az összességében tízezer fős ideiglenes lelátót, hogy ezek a szerkezetek egy az egyben teljesen alkalmasak lesznek arra, hogy Budapest különböző helyein P+R parkolók épüljenek az úszóarénánál már nem használt ideiglenes lelátók szerkezeteiből. A szigetelő anyagok pedig középületek – iskolák, óvodák – hőszigetelésére, vízszigetelésére lesznek alkalmasak. Teljes egészében újrahasznosítjuk majd azt a tízezer főt befogadó ideiglenes lelátószerkezetet, amelyre a világbajnokság után nem lesz szükség” - ismertette Fürjes Balázs.

Kiemelte: „ami zajlik, az több mint uszodaépítés, egy hatalmas városfejlesztés történik Budapesten, Angyalföldön. A beruházáshoz kapcsolódóan olyan régi tervek valósulnak meg, amelyekre egyébként az úszó-világbajnokságtól teljesen függetlenül van szükség, és teljesen függetlenül tervezték meg őket, de most így végre meg is valósulnak.”

Felidézte: tavaly márciusban állt elő az a teljesen váratlan helyzet, hogy visszalépett a 2017-es úszó világbajnokság mexikói helyszíne. Két év alatt készülünk mindarra, amire más várások hét évet szoktak készülni.

„A legnagyobb építkezéseket, beruházásokat, tervezéseket sínre tettük tavaly tavasszal, és bizonyos részletkérdések mostanra tisztázódtak, most van itt az ideje a törvénymódosításnak” - mondta.

„A vizes vb-nek bizonyos szervezési költségei lesznek, az úszóarénát ugyan megépítjük, de egy fillérrel sem emelkedtek a költségei, nem változnak a költségei a vizes-világbajnokságnak. Sok fejlesztés történik, ennek a fejlesztésnek egy jelentős része segíti a budapesti vb megvalósítását, de a vb nélkül is ugyanúgy megépítettük volna őket” - jelentette ki Fürjes Balázs.

„Az úszó-vb költségei nem háromszorozódtak meg, ezt a leghatározottabban cáfolom” - hangsúlyozta a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztost.

Kapcsolódó hang

Fürjes: nem emelkedtek a vizes-vb költségei
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018