eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Djokovic és Williams? - Vasárnap kezdődik a Roland Garros

Az idei eredmények a két világelső, Novak Djokovic és Serena Williams sikerét vetítik előre a vasárnap kezdődő 115. francia nyílt teniszbajnokságon.

A szerb játékos 11 trófeából álló gyűjteményéből már csak a Muskétások Kupája hiányzik, eddigi három döntőjéből kétszer Rafael Nadal, tavaly pedig meglepetésre a svájci Stan Wawrinka állította meg. Fantasztikus észak-amerikai idény után jött át Európába: megnyerte az Indian Wells-i és a miami keménypályás szupertornát is, a salakszezont viszont gyengén kezdte, Monte-Carlóban címvédőként csak a második fordulóig jutott, ám utána Madridban diadalmaskodott, majd Rómában döntőt vívott. Bár a vörös borításon Djokovic korántsem sebezhetetlen, ám a jelenlegi helyzet szerint csak a 29. születésnapját Rómában bajnoki címmel megünneplő Andy Murray tudja őt igazán megszorítani.

A világranglistán második skót is egyre stabilabb salakon, az idei három nagy versenyen kétszer döntőt, egyszer elődöntőt játszott. Menetelését még az sem befolyásolta, hogy a hónap elején befejezte a közös munkát a korábbi női világelső Amélie Mauresmóval, és edzéseit átmenetileg a korábbi brit válogatott Jamie Delgado irányítja.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy milyen formában lép pályára Párizsban Rafael Nadal, aki rekordot jelentő kilenc alkalommal ünnepelhetett a Philippe Chatrier Stadionban. A spanyol salakkirály 71/2-es győzelmi mérleggel büszkélkedhet a Roland Garroson, s tavaly a negyeddöntőben kapott ki Djokovictól. Idén Monte-Carlóban és Barcelonában is kilencedszer győzött, majd Madridban a négy között Murray, Rómában pedig a nyolc között Djokovic verte meg.

A nőknél idén is a világelső Serena Williams a legesélyesebb, aki tavaly kis híján megcsinálta a Grand Slamet, és a négy nagy torna közül csak a US Opent nem tudta megnyerni. A 34 éves amerikai csillag betegség miatt visszalépett a madridi viadaltól, és mindössze egy versenyen - Rómában - indult salakon, igaz, azt meg is nyerte. Ha motivációja két héten át kitart, megszerezheti negyedik párizsi bajnoki címét, egyben 22. GS-serlegét. Ezzel utolérné az örökranglistán a legendás Steffi Grafot, és már csak a 24-et gyűjtött ausztrál Margaret Court előzné meg. Címvédésében biztosan nem akadályozza meg a kétszeres párizsi bajnok Marija Sarapova, az orosz sztárnak ugyanis márciusban felfüggesztették a játékengedélyét, mivel bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje.

Williamsen kívül még a madridi bajnok román Simona Halep, a tavalyi WTA-világbajnokságon győztes - a rangsorban második - lengyel Agnieszka Radwanska, valamint az Australian Open-címvédő német Angelique Kerber juthat messzire.

A tavaly a második fordulóban búcsúzott Babos Tímea a világranglista 44-edikjeként alanyi jogon főtáblás, a férfiaknál Fucsovics Márton - aki 2011 óta 12. alkalommal próbálkozott Grand Slam-főtáblára jutni - a selejtező második fordulójáig jutott.

Sarapova mellett sérülés miatt hiányozni fog a Roland Garros idei mezőnyéből a 17-szeres GS-bajnok Roger Federer - aki aligha ismételte volna meg 2009-es bravúrdiadalát -, továbbá az argentin Juan Martin del Potro, a dán Caroline Wozniacki és a svájci Belinda Bencic.

Ami az immár 32 millió eurós (10 milliárd forint) összdíjazás eloszlását illeti, az első körösök 30 ezer, a második körösök 60 ezer, a harmadik fordulósok 102 ezer, a nyolcaddöntősök 173 ezer, a negyeddöntősök 294 ezer, az elődöntősök 500 ezer eurót kapnak. A győztes 2 millióval, a finálé vesztese pedig egymillió euróval gazdagodik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×