INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 7. péntek
Ibolya

uefa

sport

labdarúgás

Az UEFA rendkívüli ülést hívott össze május 18-ra

InfoRádió / MTI

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága hétfői, budapesti ülésén rendkívüli ülést hívott össze május 18-ra, amikor az elnök kérdéséről tárgyalnak.

Wolfgang Niersbach, a német szövetség elnöke elmondta, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) legkésőbb egy hét múlva dönt Michel Platini elnök ügyében, akit a nemzetközi szövetség (FIFA) hat évre eltiltott minden futballal kapcsolatos tevékenységtől. Hozzátette, a vb május 18-án az Európa Liga bázeli döntője előtt az ítélet ismeretében határozhatja meg a további teendőket.

Platinit azért tiltotta el a FIFA, mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA-elnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, s késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

Platini és Blatter első fokon nyolcéves eltiltását kapott "összeférhetetlenség" és "hűtlen kezelés" miatt, majd fellebbezésük után mindkettőjük büntetését hat esztendőre csökkentették.

A végrehajtó bizottság véglegesítette a 2024-es Eb helyszínének kijelölési folyamatát is. Eszerint szeptembertől lehet jelentkezni, amelyre jövő márciusig lesz lehetősége az érdeklődő országoknak, így azoknak éppen egy évük lesz a végeleges pályázat benyújtására. Az UEFA 2018 szeptemberében választja ki a házigazdát.

Az UEFA honlapjának beszámolója szerint a vezető testület a szervezett keddi, 40. éves rendes kongresszusa előtt tartott ülésén elégedett volt a június 10-én kezdődő, franciaországi Európa-bajnokság előkészületeinek utolsó simításairól szóló beszámolóval.

A bizottság további négy évre újraválasztotta a klubok gazdasági működését vizsgáló, illetve a játékvezetői testület tagjait. Emellett engedélyezte a negyedik cserelehetőség tesztelését a férfiak és a nők idei és jövő évi U19-es Európa-bajnokságán, továbbá az U21-es korosztály 2017-es férfi Európa-bajnokságán.

Az UEFA kedden, Budapesten tartja a 40. kongresszusát, melynek egyik legfontosabb kérdése, hogy a küldöttek megszavazzák-e Koszovó tagfelvételét.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018