eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Storcz Botond: „Senki sem tudja kijátszani az ellenőrzéseket”

Doppingvétséget követett el Dudás Miklós, az Angyalföld világbajnok kajakozója. A sportoló szerint egy Spanyolországban vásárolt táplálékkiegészítőből került a szervezetébe a tiltott szer. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője kifejtette, hogy a versenyző úgynevezett biológiai útlevele alapján göngyölítették fel az esetet, az egyes mintákban kimutatott kiugró tesztoszteronszint alapozta meg a gyanút. Az esetről Storcz Botond, a magyar felnőtt kajak-kenu válogatott vezetőedzője azt mondta az InfoRádiónak: a szövetség a MOB által meghatározott kereten felül is sok vizsgálatot végeztet, és a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet.

„Tegnap délután értesültünk a Magyar Antidopping Csoporttól hivatalosan, hogy született egy pozitív doppingeset. Dudás Miklós hozzájárult ahhoz, hogy személyes adatai megjelenjenek, mi pedig azonnali hatállyal, névvel együtt intézkedtünk, felfüggesztettük a versenyzési engedélyét és a továbbiakban a Gerevich-ösztöndíjat sem folyósítja számára a MOB – számolt be Storcz Botond, a magyar felnőtt kajak-kenu válogatott vezetőedzője.

Hozzátette: az eset nagy csalódást jelent, és egyetlen pozitív hozadéka talán az, hogy nem érdemes csalással próbálkozni, még ha az olyan természetű is, mint a 200-as specialista esetében.

Storcz Botond: „Senki sem tudja kijátszani az ellenőrzéseket”

„Dudás Miklósnak elfogyott a táplélék-kiegészítője, amelyet egy teljesen ismeretlen eredetű táplálék-kiegészítővel pótolt, nagy valószínűséggel így került bajba. Én és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség is minden esetben a zéró tolerancia elvét valljuk, a tanulság tehát az, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a versenyzőkre" - hangsúlyozta a vezetőedző.

Storcz Botond az InfoRádiónak elmondta, hogy szövetségi szinten eddig is sokat tettek a megelőzés terén, és a legkülönbözőbb fórumokon hívják fel a versenyzők figyelmét a kockázatokra.

„Épp kedden volt egy előadás az ifiknek, amelyen kötelező minden válogatottnak részt vennie. Ezt a jövőben is folytatni fogjuk, ahogy a doppingellenes küzdelmet is. Jó lenne, ha minél kevesebben akadnának fent, és mindenki a tiszta utat választaná” - tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó.

Mint mondta, a magyar válogatott tagjai idén négy-öt ellenőrzésre számíthatnak, tavaly Dudás Miklós esetében is négy vizsgálat történt, és rendszeresen szűrik a kerettagokat.

„A Magyar Kajak-Kenu Szövetség saját büdzséből is sok vizsgálatot rendel meg a versenyzőknek, versenyen kívüli időszakban is. Végeztetünk drogteszteket is. Dombvári Bence például minden hetét úgy kezdi, hogy elvégeztet egy drogtesztet a szövetség költségén a folyamatos kontroll érdekében” - fogalmazott Storcz Botond.

Hozzáfűzte: a mostani esetnek az lehet a fő tanulsága, hogy senki sem tudja kijátszani az ellenőrzéseket.

„A szövetség mindent megtesz azért, hogy elkerülje a hasonló eseteket, de a felvilágosításra és a megelőzésre is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Bár akadnak ilyen esetek, amelyek sajnos hozzátartoznak a sporthoz, de a kajak-kenu sportág nem erről szól. Nekünk az a feladatunk, hogy kiszűrjük és minimalizáljuk az ilyen eseteket” - jegyezte meg a vezetőedző.

Storcz Botond szerint a versenyző ilyenkor mást nem tehet, vállalnia kell a következményeket, abban az esetben is, ha ez nem volt tudatos teljesítményfokozás.

„Teljesen mindegy, hogy valaki tudatosan nyúlt tiltott szerhez vagy felelőtlen volt, nem konzultált az orvossal és nem ellenőrizte le azt a céget, amelyiktől a terméket vásárolta. Most biztosan nagyon nehéz időszak következik Dudás Miklósnak, bár ez függ a büntetési tétel nagyságától is, amely ebben az esetben alapvetően 4 évet jelenthet. Nem hiszem, hogy súlyosbító körülmény felmerülne, sőt épp ellenkezőleg: akár enyhítő körülményt is jelenthet az, hogy beismerte, miként jutott a szer a szervezetébe” - fűzte hozzá a vezetőedző. 

Storcz Botond azt is megerősítette, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség úgy döntött: a Magyar Olimpiai Bizottságnál kezdeményezi, hogy Dudás Miklós edzője, Pál Zoltán kikerüljön a MOB kiemelt edzői programjából, illetve meg kell fizetnie a versenyzőre szánt olimpiai bizottsági támogatást és ezt Dudás Miklós klubjára terheli.

„Ez a határozat szerepel a versenyzői és edzői szerződésekben is, amelyet minden esetben rögzítünk a felkészülés elején. Vonatkozik a kiemelt edzői programban részt vevő edzőkre és a Gerevich-ösztöndíjban részesülő sportolókra is. Aki doppingvétséget követ el, a felkészülésére ráfordított összeget vissza kell fizetnie a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Ezzel a korábban meghozott határozattal teljes mértékben egyetértek” - jelentette ki Storcz Botond az InfoRádiónak adott interjúban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat
Euro 2024

Nagyszerű győzelmek és híres vereségek – így kezdte eddig a magyar válogatott a nagy tornákat

Felemás eredményeket hoztak a magyar válogatott eddigi bemutatkozó mérkőzései a nagy tornákon. A sor győzelemmel kezdődött 1934-ben. Érdekes: Németországban először játszik Eb- vagy vb-mérkőzést a délután fehér mezben játszó „meggypiros” alakulat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×