eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az alapcélt elérte, de nem elégszik meg ennyivel Péni István

Az olimpiai kvótaszerzéssel már teljesítette, sőt, túl is szárnyalta az elvárásokat, ám Rióba sem csak turistának készül Péni István ifjúsági olimpiai bajnok puskás.

Péni, aki vasárnap ünnepelte 19. születésnapját, hosszú évek óta a sportág legnagyobb magyar tehetségének számít, már 14 évesen is komoly eredményekre volt képes, 2014-ben pedig egy-egy arany- és bronzéremmel tért haza az ifjúsági olimpiáról.

Az UTE versenyzője korosztályos sikerei (junior Eb ezüst- és bronzérem) mellett egyre többször ért el a felnőttek között is kiemelkedő eredményeket, a riói olimpiai kvalifikációs sorozat végéig pedig szinte minden versenyen csak egy hajszál választotta el a kvótától.

"Kicsit dühítő volt, hogy folyton csak egy pici hiányzott, de végig azt mondogattam magamnak, hogy meglesz a kvóta, nem kell idegeskedni" - mondta az MTI-nek a tavalyi kvalifikációs sorozat viszontagságairól Péni. - "A legdühítőbb talán pont a tavalyi első verseny, a csangvoni vk volt, amelyen egészen az utolsó lövésekig nagyszerűen ment, szinte biztos voltam benne, hogy sikerül döntőbe jutnom, de az 58. és 59. lövés gyengébb lett, s csak kilencedik helyen végeztem."

A legdühítőbbnek a csangvonit, a legsokkolóbbnak pedig a júniusi bakui Európa Játékokat nevezte, melyen egyetlen rossz, 9,1 körös lövésen úszott el a döntős szereplése, melyről mindössze egyetlen tizeddel maradt le.

"Mindezek ellenére végig bíztam magamban, s az utolsó, augusztusi vk-versenyen sikerült kvótát szereznem. Elmondhatatlanul boldog voltam, mert beteljesült, amiről álmodtam" - emlékezett vissza a riói kvalifikációs megszerezésére.

A kvótát légpuskával szerezte meg, s végig ebben a számban volt közel hozzá, ugyanakkor tavaly ugrásszerűen fejlődött az 50 méteres összetett eredménye is, így Rióra erre a számra is készül.

Az olimpiára három magyar férfi puskás jutott ki, Péni mellett a világ- és Európa-bajnok Sidi Péter, valamint - meglepetésre - Szabián Norbert, aki tulajdonképpen csak fekvőben versenyez. Rióban egy számban csak ketten indulhatnak, azaz a szakvezetésnek kell majd eldöntenie, hogy a három versenyző közül ki melyik számban (légpuska, 50 m összetett, 50 m fekvő) szerepelhet.

A közvetlen olimpiai felkészülés hamarosan kezdetét veszi, ám előbb még a februári, győri 10 méteres Európa-bajnokságon kell lőnie, méghozzá nem kis nyomás alatt, hiszen a junioroknál mindenképpen dobogós eredményt vár tőle a szövetség.

"Számomra még talán jobb, hogy a korosztályos mezőnyben indulok, mert ott győzelmi kényszer van rajtam, a terhet pedig el kell bírnom. A felnőtteknél viszont még nem tőlem várják a kiemelkedő eredményeket" - mondta Kissné Oroszi Edit tanítványa a február 23. és 27. közötti győri Eb-ről.

Péni István a kontinensviadalon február 24-én szerdán versenyez majd, néhány nappal később pedig repülőre száll Bangkok felé, ahol március 3-án kezdődik meg az idei első világkupa-verseny.

"Nem fogok minden vk-ra elutazni, egyelőre csak Bangkok és Rio a biztos. Májusban és júniusban az iskolára is kell időt szakítanom, június közepén pedig az 50 méteres junior Eb-n indulok" - vázolta fel a Rio előtti programját a fiatal versenyző, aki a Városmajori Gimnáziumban végzi tanulmányait. - "Ebben az évben újra a 11. osztályt járom, mert rengeteget hiányoztam tavaly. Már egy éve is jó eredménnyel zárhattam volna, de az én célom a tanulásban is a kiváló eredmény elérése, s úgy gondolom, hogy a két csonka évben el tudom sajátítani azt a tudást, ami ehhez kell."

Péni Istvánnak a riói olimpiával kapcsolatos céljai is ambiciózusak, annak ellenére, hogy tudja, fiatal kora miatt vele szemben a kijutás sem volt egyértelmű elvárás.

"Ez így már gyönyörű, de ha már ott leszek, mindenképpen szeretnék döntőbe jutni. Erre a legnagyobb esélyem légpuskában van, ugyanakkor, ha így fejlődök tovább, 50 méteren is lesz esélyem rá" - mondta határozottan az újpesti sportlövő. - "A fináléban aztán már bármi megtörténhet, pláne ezekkel a szabályokkal. A döntő egy új verseny, ott bárkinek kijöhet a lépés."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×