eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A vártnál is több néző a budapesti vívó világbajnokságon

A szervezőbizottság reményeit is meghaladó nézőszámmal zárt a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) centenáriumi világbajnoksága: a nyolc nap alatt összesen húszezernél is többen érkeztek a SYMA Csarnokba. Augusztus 7-én már a délután közepén minden jegy elfogyott, de a hétvégi napokon is népes közönség buzdította a vívókat - olvasható a szervezők közleményében.

"Előzetesen tartottunk attól, hogy az augusztusi rendezés távol tartja a szurkolókat, de végül az optimista várakozásoknál is több belépő kelt el. A húszezer feletti szám még úgy is felülmúlta a reményeinket, hogy a MOL Vívó Világbajnokság teljes kampánya nagy tetszést aratott itthon és külföldön egyaránt" - mondta Vékássy Bálint, a szervezőbizottság elnöke.

Arról is beszélt, hogy az előkészületek és a világbajnokság alatt több célkitűzésnek kellett egyszerre megfelelni.
"Rajtunk kívül álló okok miatt az optimálisnál jó két hónappal később kezdődhetett meg a szervezés érdemi része, pedig nem kis feladat állt előttünk: egyszerre kellett megrendezni a száz éve alapított Nemzetközi Vívó Szövetség legnagyobb ünnepét és a kerekesszékesek világbajnokságát, meg kellett felelni a magyar vívás hagyományainak, miközben a fiatalokat is minél nagyobb számban meg akartuk nyerni a sportágnak" - sorolta Vékássy Bálint.

A MOL Vívó Világbajnokságról tudósító újságírók és a lebonyolítást nagyban segítő önkéntesek száma egyaránt szokatlanul magas volt: a különböző orgánumoktól összesen több mint 300 fő érkezett, és 200 fiatal is segítette a rendezvény lebonyolítását.

"Ezúton is köszönjük az önkéntesek munkáját és hozzáállását, a média képviselőinek pedig azt, hogy ilyen kiemelten foglalkoztak az eseménnyel" - hangsúlyozta a szervezőbizottság vezetője.

A FIE illetékesei informálisan és hivatalosan is dicsérték a MOL Vívó Világbajnokságot. A szervezet főtitkára, Frédéric Pietruszka jelezte, hogy a FIE igen elégedett a vb-vel, emellett nagyra értékeli Magyarország és Budapest sportágat népszerűsítő erőfeszítéseit. A kiemelkedő technikai feltételek biztosítása és a televíziós közvetítés mellett Pietruszka kiemelte a szurkolók lelkesedését is.

Korábban Ioan Pop, a FIE technikai igazgatója és René Roch, a szövetség korábbi elnöke is hasonló képet festett a centenáriumi világbajnokságról.

A kerekesszékesek versenyéről a most visszavonult Szekeres Pál a Magyar Paralimpiai Bizottság honlapjának azt mondta, hogy a közönség szempontjából nagyon jól sikerült, ez volt a legjobb hangulatú integrált vívó-világbajnokság, amit valaha rendeztek.
"A magyar szurkolók elfogadták és megszerették a kerekesszékes vívást, ugyanúgy biztatták a kerekesszékes vívókat, mint az épeket" - tette hozzá a sportért felelős helyettes államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×