eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Minden ország kap az olimpiai láng kandeláberéből

Egyöntetű a vélemény, hogy a londoni játékok legszebben kigondolt és megvalósított műtárgya az olimpiai láng kandelábere. A záróünnepség után a virágformájú szerkezetet szétszedik, és minden résztvevő ország hazavihet egyet-egyet a 204 sziromból.

Aki látta a versenyzők bevonulását az olimpiai megnyitóünnepségen, felfigyelhetett arra, hogy a csapatok előtt nemcsak az ország elnevezését jelző felirat vivője halad, hanem balkéz felől egy-egy iskoláskorú lány vagy fiú, valamiféle öblös rézedénnyel a kezében. Mi lehet ez? Talán az ókori görög olimpiák hagyományának része? - találgattunk.

Az olimpiai stadion lángjának meggyújtásakor kaptuk meg a választ a talányra. A rendezők átérezték a láng szimbolikus jelentésének fontosságát, és két évvel ezelőtt kezdtek gondolkodni azon, miként lehetne ezt legszebben kifejezni. Thomas Heatherwick, a megbízott formatervező munkához látott yorkshire-i műhelyében.

Angol szakmai körökben minőséget jelent a Heatherwick név, ő tervezte például a legújabb típusú londoni autóbuszokat. Az ötlet hamarosan kipattant a fejéből. Amikor papírra kerültek az első vázlatok, sokan aggodalmaskodtak. Mozgó részekből áll össze a kandeláber? Ez nem lesz jó. Hátha épp akkor nem fog működni a szerkezet, amikor világszerte egymilliárd tévénéző figyeli lenyűgözve a láng meggyújtását? De David Cameron miniszterelnök bízott Heatherwickben és a kivitelezőkben, és jóváhagyta a terveket.

Miután a 204 ország sportolói elvonultak a stadion dísztribünje előtt, a gyerekek átadták a réz virágszirmokat a szerelőbrigádnak, amely percek alatt vékony acélmentes csövekre szerelte mindahányat. A ceremónia gyönyörű pillanata volt, amikor nem egy veterán olimpiai bajnok, hanem ezúttal hét húsz éven aluli sportoló fiú és lány gyújtotta meg fáklyáival a stadion kellős közepén a sziromkoszorú hét pontját, a láng azonnal körbeszaladt, majd a rudak felemelkedtek, a lángok egyesültek, jelképezve, hogy a világ 204 nemzete közösségbe forrva vesz részt most nemes vetélkedésen.

Az olimpia végeztével minden résztvevő ország kap egyet-egyet emlékbe az olimpiai láng rézszirmaiból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×