INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az UEFA a Fenerbahce-Honvéd mérkőzést is vizsgálja

InfoRádió / MTI
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bundázás gyanúja miatt vizsgálja a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését. A törökök 5-1-es sikerével véget ért találkozó kapcsán a magyar klub is gyanúba került.

Michel Platini, az UEFA elnöke azt mondta, hogy azokat az információkat, amelyek az elmúlt napokban a világsajtóban napvilágot láttak, sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja. Bienerth Gusztáv, az MLSZ nemzetközi igazgatója a Magyar Rádióval azt közölte, az UEFA saját ellenőrzésében hét mérkőzést vizsgál, köztük a Honvéd törökországi meccsét.

Az UEFA a magyar csapat mellett az albán KF Tiranát és KS Vllazniát, valamint a lett FC Dinaburgot és a szlovén NK IB Ljubljanát nevezte meg.

Az európai szövetség bejelentette, hogy az esetet nemzetközi bűnügyként kezeli, - Platini megfogalmazásában - a világ labdarúgása rendkívül veszélyes, "rákos sejtburjánzásnak" fogja fel a történteket.

Az UEFA illetékesei összefogást sürgetnek, s zéró toleranciát hirdetnek, amelyben a magyar szövetség, amint jelezte, maximálisan együtt kíván működni a szervezettel.

Az európai bundabotrányt a múlt pénteken robbantotta ki a bochumi államügyészség. A közlés szerint a botrányban Németország mellett Belgium, Svájc, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Törökország és 13 mérkőzéssel Magyarország érintett. Az ügynek német források szerint több mint 200 gyanúsítottja van, közülük 15-öt Németországban már őrizetbe vettek.

A bochumi ügyészség korábbi közlése szerint a szóban forgó kilenc országban több mint 200 első-, másod-, illetve alacsonyabb osztályú mérkőzésen történt állítólagos megvesztegetés vagy legalábbis megvesztegetési kísérlet, és ugyanez vonatkozik néhány nemzetközi kupatalálkozóra is. A német újságok hétfőn több hazai klub mellett néhány külföldi egyesületet is megneveztek, köztük Magyarországon az Újpestet is. Mindezt a bochumi államügyészség hivatalosan nem erősítette meg.


A címlapról ajánljuk