eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Jövőre a Mélyföldről kell felkapaszkodni a Pireneusokba a Tour de France-on

Párizsban ismertették a jövő évi Tour de France útvonalát. A kerékpárosok 2010. július 3-án indulnak Rotterdamból, és 3596 km megtétele után, három héttel később érkeznek a francia fővárosba. Az idei verseny legjobb csapata, az Astana ellen eközben nyomozás indult, tiltott szerek használata miatt.

Rotterdamból, a holland kikötővárosból rajtol jövőre a világ leghíresebb országúti kerékpárversenye, a Tour de France. A versenyzők 2010. július 3-án indulnak el, és kereken 3596 km-t kell megtenniük, mielőtt három hét múlva, július 25-én a francia fővárosba megérkeznének.

Az indulás időpontját, valamint a pontos útvonalat a szervezők szerdán ismertették Párizsban, és ebből kiderül, hogy a versenyzők négy napos kerekezést követően lépnek francia területre, és már az első héten komoly hegymászás vár rájuk: a Svájccal határos Jura-hegységbe vetik be magukat, majd az Alpok következnek. Az igazán kemény megpróbáltatás azonban a Pireneusokban várja majd a bicikliseket, a 2115 méteres Tourmalet-csúcsot ugyanis kétszer is meg kell mászniuk.

A bejelentés egyébként meglehetősen komor hangulatban történt meg, a verseny fölött ugyanis ismét a botrány felhői gyülekeznek. A l'Equipe című országos sportnapilap értesülése szerint a párizsi ügyészség gyanús, az első feltételezések szerint doppingoláshoz használt fecskendők ügyében nyomoz, melyeket az idei verseny győztesének és harmadik helyezettjének csapatánál, az Astanánál talált meg azokban a tárolókban, amelyeket a szervezők biztosítottak számukra az egészségügyi hulladékok tárolására.

A talált tárgyakat a francia Környezeti és Közegészségügyi központi hivatal vizsgálja, de eredményt eddig még nem közöltek. A kazah csapat mindenesetre meglepetésének adott hangot, és egy közleményben hangsúlyozzák: minden együttműködésre készek a hatóságokkal, sportolóik ugyanis semmilyen tiltott szert nem használtak.

Kissé kínos fejlemény számukra ugyanakkor, hogy a nyomozás elrendelésével csaknem egyidőben a Francia Doppingellenes Ügynökség egy jelentést tett közzé, melyben azt állítja, az idei Tour de France doppingvizsgálatainak lebonyolítását szervező Nemzetközi Kerékpárszövetség egyértelműen "előnyben részesítette" az Astanát.

A hangulaton azonban nem csak a fentiek, hanem Frank Vandenbroucke egykori kerékpárbajnok hétfőn bekövetkezett halála is nyomott hagyott, annál is inkább, mivel a 34 éves sportoló nemcsak dopping-, hanem komoly kábítószer fogyasztónak is számított.

A szenegáli Saly nevű üdülőparadicsomban elhunyt Vandenbroucke az elmúlt években többször is öngyilkosságot kísérelt meg, és az első jelentések szerint halálát túlzott alkohol- vagy kábítószerfogyasztás okozhatta. A francia lapok mindenesetre immár napok óta az élsportolók kábítószer-függőségéről cikkeznek, a történtek pedig a hatóságokat még nagyobb szigorra ösztönözhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 14:10
×
×
×
×