eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Merkel kisugárzása dönthet Ballackék javára

Tilos veszíteni a német válogatottnak szerda este a törökök ellen, a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjében - ezt az egyértelmű és rendkívül határozott jelszót adta ki a sportvezetés, a sajtó és nem utolsósorban a több milliós, lelkes és bizakodó szurkolótábor a csapatnak alig néhány órával a bázeli találkozó előtt.

Az összecsapást Németországban az év mérkőzésének tekintik, amit - legalábbis a remény szerint - csak a vasárnapi döntő szárnyalhat majd túl. Az országban ugyanis felettébb kevés azoknak a száma, akik török győzelemre fogadnának.

A sajtó szerint pontosan 25 oka van annak, amiért a németek győzni fognak. Ezek között szerepel az, hogy az elmúlt évtizedekben valódi tétmérkőzést Németország csak egyet veszített a törökök ellen, mérlege pedig 11 győzelem, három döntetlen és három vereség.

A várható időjárás is a németeknek kedvez. A meteorológusok szakadó esőt, erős szelet és mély talajt jövendölnek, akárcsak 1954-ben, Bernben, a magyarok elleni vb-döntőben. Mi kell még, hisz a mostani találkozó is Svájcban lesz, csak épp Bázelben.

Mindezen túlmenően a törökök erősen tartalékosak, az újságok szerint egyaránt hiányzik a "leggyorsabb, a legszorgalmasabb és a legtehetségesebb" török, míg a németek nem győznek válogatni a legjobbak közül. Akik egyidejűleg magasabbak, gyorsabbak, tapasztaltabbak és "értékesebbek" a török játékosoknál. A statisztika szerint a német válogatott pillanatnyi "piaci értéke" 10,19 millió euró, ezzel szemben az ellenfél 4,64 millió eurót ér.

"A végén mindig a németek nyernek"

A németek sikere mellett szól az is, hogy ott lesz a nézők között Angela Merkel kancellár, aki az elmúlt években jelenlétével eddig mindig szerencsét hozott. Igaz, hogy mellette Erdogan török kormányfő ül majd, de a sajtó szerint Merkelnek jóval nagyobb a kisugárzása.

A lapok szinte kivétel nélkül idézték Gary Linekert, az angolok egykori kiválóságát, aki egyszer - éppenséggel egy vereség után - csalódottan úgy fakadt ki: "A futball egyszerű játék. 22 játékos 90 percen át kerget egy labdát, s a végén mindig a németek nyernek." Ennél szebben - mint a Die Welt írta - Mark Twain sem fogalmazhatott volna.

Németország ugyanakkor nem csupán győzelmet, hanem ezzel együtt egyfajta népünnepélyt is remél, valamint azt is, hogy az esti találkozó a német-török barátság szimbóluma lesz és semmifajta atrocitás nem történik majd.

Berlinben és az ország több más városában ennek ellenére több ezer rendőr vigyázza a rendet. Szakértők szerint az óvintézkedésekre ugyancsak szükség van, hisz egyedül a Brandenburgi kapunál elhelyezett kivetítők előtt több mint 500 ezer szurkolót várnak, s jócskán akad majd közöttük török drukker is.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×