eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A szeme világát kockáztatja az olimpiai aranyért

Egy híres kínai műugró, aki részt vesz a pekingi olimpián, akár el is vesztheti látását a kínai hatóságok rendkívüli nyomása miatt.

Hu Csia aranyérmes műugró 3 héttel ezelőtt bejelentette, hogy hosszú ideje húzódó súlyos szemsérülése miatt nem tud elindulni az augusztusi pekingi olimpián. Néhány nappal ezelőtt azonban hírek érkeztek arról, hogy minden eddiginél keményebben edz, hogy növelje a kínai olimpia csapat éremesélyeit.

Hu a 2004-es athéni játékokon szerzett aranyérmet, és a mostani olimpián is a legnagyobb esélyesnek tartják számon a 25 éves műugrót, aki azonban 2005-ben súlyos sérülést szenvedett: mindkét szemének retinája megsérült, az egyik le is vált. A sérülést a hírhedt szigorú kínai edzésrendszernek köszönheti: több mint 12 éve edz több mint 10 méter mély vízben.

Egy 2000-ben készített tanulmány szerint a kínai műugrók negyedének van retinaproblémája az intenzív edzések és a szemvizsgálatok hiánya miatt.

Megfigyelők szerint Kína mindenáron meg akarja előzni az Egyesült Államokat az összesített éremtáblázatban, ezért állítólag a kínai hatóságok nagy nyomást gyakorolnak az esélyes, de sérült versenyzőkre, hogy folytassák tovább a felkészülést.

Erről árulkodik az athéni olimpia 110 méteres gátfutás győztesének, Liu Hsziang edzőjének nyilatkozata is az angol nyelvű China Daily napilapban: "Az Állami Sportadminisztráció illetékesei egyszer közölték velünk: ha Liu nem nyer még egy aranyérmet Pekingben, akkor az eddigi eredményei semmissé válnak".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×