eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Portugália ennél többet remélt

Németországot sohasem szabad leírni. Joachim Löw tanítványai a negyeddöntőben a szakírók és a fogadóirodák által is esélyesebbnek tartott Portugáliát magabiztos, jó játékkal győzték le 3-2-re az osztrák-svájci közös rendezésű futball Európa-bajnokságon. Ballackék az elődöntőben a horvát-török mérkőzés győztesével játszanak, míg Portugália búcsúzott a tornától és brazil kapitányától, aki a Chelsea menedzsere lesz.

A legutóbbi Eb-n ezüstérmes portugálok és a 2004-ben már a csoportmeccsek után búcsúzó németek összecsapásán a luzitánok helyzeti előnyben voltak, hiszen Ronaldóék csillogtak a törökök (2-0) és a csehek (3-1) ellen, így alapcsapatuk pihenhetett a harmadik csoportmeccsen.

Magyarán amíg a portugálok kezdő tizenegye több mint egy hetet készülhetett a németek elleni meccs előtt, addig Löw kapitány csapata csak három napot. A németek ugyanis Lengyelország (2-0) legyőzése után kínos vereséget szenvedtek a horvátoktól (1-2), ezért a házigazda osztrákok ellen apait-anyait bele kellett adniuk (1-0).

Persze a németek is találtak reményteljes fogódzót. Nem is kellett messze keresniük: a 2006-os hazai világbajnokság bronzmeccsén 3-1-re verték a motiválatlan portugálokat.

Az a találkozó igazából a kétszer is eredményes Bastian Schweinsteiger miatt volt emlékezetes. A támadó középpályást a mostani Eb-n a horvátokkal vívott meccsen kiállítottak, de eltiltása lejárt, így Joachim Löw szövetségi kapitány a kezdőcsapatba jelölte.

Joachim Löw viszont nem ülhetett a kispadra, az UEFA fegyelmi bizottsága egy mérkőzésre eltiltotta. A szakember egy üvegfal mögül leste a 43 ezer bázeli néző közt a negyeddöntőt. (A szabályok szerint az edző nem ülhet a kispadra, de még a tribünről, mobiltelefon segítségével sem irányíthatja csapatát. A szünetben az öltözőbe sem mehet be, hogy szót váltson a játékosokkal, akiket egy órával a mérkőzés előtt láthat el utasításokkal utoljára.) A szakembert a segédedző, Hans-Dieter Flick helyettesítette.

Erős kezdés

Nem tudjuk, hogy a helyettest, vagy a távollévő mestert illeti a dicséret, de tény: Németország az első félóra végén már 2-0-ra vezetett. Pedig Scolari kapitány fiai hozták a tőlük elvárhatót: a szemre is tetszetős, sok passzra, néhány ragyogó cselre, ügyes cicázásra épülő játékukat.

A németekre viszont nem lehetett ráismerni, gyökeresen megújították játékukat a gyötrelmes horvát és nyögvenyelős osztrák csoportmeccs után: Ballackék labdabiztos, lendületes, gyors focit mutattak be.

Ettől függetlenül a 22. percben némi meglepetésre szerezték meg a vezetést a németek. Podolski húzott el a balszélen, majd középre adott, az érkező Schweinsteiger 3 méterről futtából a bal alsó sarokba lőtt (0-1).

Még fel sem ocsúdtak a luzitánok, amikor 5 perccel később egy szabadrúgást Schweinsteiger ívelt fel 30 méterről, az érkező Klose pedig mesterien fejelt a rövid alsó sarokba (0-2).

A portugálokat kissé visszafogta a gól, Scolari cserélt is azonnal, hogy aktívabbá és főleg eredményesebbé tegye csapat támadójátékát. Különösen a 2008-as Aranylabda-várományos, Ronaldo csipkedte magát. Szinte valamennyi portugál támadásban benne volt, igazi vezéregyéniségként hajtotta csapattársait.

Természetesen a portugál szépítő gólban is benne volt a játékmester. A 40. percben Simao indult a saját térfeléről, a labda Ronaldóhoz került a balszélen, aki fantasztikus mozdulattal vette át, betört a 16-oson belülre és lőtt, Lehmann kitenyerelte a labdát, ám az pont a középen felfutó Nuno Gomes elé pattant. A portugál csatár higgadtan lőtt a hálóba (1-2).A második félidő némi meglepetésre nem a portugálok mindent elsöprő támadófocijával kezdődött. A luzitánok "csak ne kapjunk még egy gólt" elv jegyében biztonsági játékot hoztak ki az öltözőből, míg a németek nem akartak feleslegesen kockáztatni, kinyílni. A szakadó eső, az egyre mélyülő talaj is lassabb sebességre késztette az első félidőben szenzációs iramot tartó feleket.

Inkább a portugálok támadgattak, de Ronaldo és Pepe sem tudott egalizálni. Sőt, egy újabb Schweinsteiger-szabadrúgás után növelte előnyét a Nationalelf. Ezúttal Ballack emelkedett a legmagasabbra a kapu előterében, és senkitől sem zavartatva a hálóba bólintott (1-3). A gól után a portugál kispad tiltakozott, mondván: a felugráskor a német csapatkapitány lökött. A gólt nem vonták vissza, pedig Scolariéknak igazuk volt...

A félidő felénél a portugál kapitány még aktívabbá kívánta varázsolni csapatát: Nuno Gomes helyett Nanit küldte a pályára, így a két manchasteri aranyfiú rohamozta a német kaput. Segítségükre Helder Postiga is érkezett.

A Chelsea-hez készülő mester ráérzett a megoldásra, hiszen a 87. percben Nani baloldali beadását Postiga bólintotta a kapuba (2-3).

Az utolsó percekben a luzitánok kapujukhoz szögezték a németeket, de az eredmény már nem változott. Portugália aranyesélyesként érkezett a tornára, de már a negyeddöntő után csomagolhat. Bár játékában nem okozott csalódást Scolari csapata, de az Eb-n begyűjtött 2 győzelme és 2 veresége a vártnál sokkal gyengébb.

Németország elsőként készülhet az elődöntőre. Joachim Löw csapata, az edző távollétében, portugálos focival lepte meg rajongóit, miközben megőrizte a korábbi évtizedek német focijának stílusjegyeit: a küzdőszellemet és a tökéletes fizikumot. Németország ellenfele a horvát-török párharc győztese lesz az elődöntőben.

Jegyzőkönyv

Portugália-Németország 2-3

Portugália: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Carvalho, Ferreira - Moutinho (Meireles 31.), Petit (Postiga 67.) - Ronaldo, Deco, Simao - Nuno Gomes (Nani 67.)

Németország: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Metzelder, Lahm - Rolfes, Ballack, Schweinsteiger (Fritz 83.), Hitzlsperger (Borowski 73.)- Klose (Jansen 89), Podolski

Gól: Schweinsteiger (22.) Klose (27.), Nuno Gomes (40.), Ballack (61.), Postiga (87.)

Sárga lap: Friedrich (47.), Lahm (49.), illetve Petit (26.), Pepe (60.), Hélder Postiga (90.)

A meccs embere az InfoRádió szerint: Bastian Schweinsteiger

A Bayern München középpályása szinte az első fél óra végére kiérdemelte a meccs embere titilust, persze ehhez a meccs további szakaszában is tett bőven. A 22. percben megkezdte a gólgyártást, öt perccel később gólpasszt adott Klosénak, ezt pedig megismételte a 60. percben, amikor újra beadott, Ballack pedig erőszakosan a kapuba bólintott.

Schweinsteiger igazi portugál-specialistának számít, hiszen 2006-ban a hazai rendezésű vb bronzmeccsén két góllal vette ki a részét a 3-1-es német sikerből.

A hirtelenszőke szélső hatévesen a Oberaudorfban kezdett játszani, 1992 és 1998 között a TSV Rosenheimben folytatta, teljesítményére pedig felfigyelt a Bayern is, amely szerződtette. 2001-től 2004-ig a bőrnadrágosok harmadosztályú csapatában szerepelt. Közben 2002 decemberében csereként a Stuttgart elleni idegenbeli győztes rangadón debütált a Bundesligában. A bajnoki címből 14 meccsen vette ki a részét, de csak egyszer töltötte a pályán mind a 90 percet.

2004 tavaszán pazarul helyettesítette a BL-nyolcaddöntőben a Real Madrid ellen egy félidőn át Hargreavest, noha a csapat kikapott 1-0-ra, ő mégis akkor futott be a nemzetközi porondon. Azon a nyáron Völler őt és Podolskit emelte be az Eb-keretbe a hazai U21-es Eb-n leszereplő, csak a hatodik helyen végző csapatból.

Magyarország elleni debütálása óta gyakorlatilag állandó csapattagnak számít a Nationalelfben. A 2006-os világbajnokságon mind a hét meccsen játszott, a bronzmérkőzésen kis híján mesterhármast ért el. Fizimiskája és technikai képzettsége alapján sokan hasonlították az ifjú Effenberghez. Talán kissé kevésbé kreatív, viszont megbízhatóbb átlagteljesítményre képes, mint Effe annak idején az ő korában.

Noha a tavalyi nagy sztárigazolások idején néha kiszorult a kezdőből, mégis meghosszabbította szerződését, amely 2009 nyaráig köti a német rekordbajnokhoz.

Sikerek: világbajnoki bronz (2006), német bajnok (2003, 2005, 2006, 2008), német kupagyőztes (2003, 2005, 2006, 2008), német ligakupa-győztes (2007).

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×