eur:
390.92
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program/Kárász Karolina

Különleges festmény látható a budai Várban

Bővült a Szent István-teremhez tartozó kiállítás.

Benczúr Gyula festőművész remekművét, a Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának című alkotást is megcsodálhatják ezentúl a látogatók - olvasható a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

1895-ben a Lipótvárosi Bazilika Építőbizottsága és a Képzőművészeti Tanács Benczúr Gyulát bízta meg a Szent István-bazilika egyik oltárképének megfestésével. Az ötvenes éveiben járó mester három változatban festette meg a hazai festészetben nagyon népszerű jelenetet, melyekben Tiziano, Tiepolo és Tintoretto hatásai is felfedezhetőek. Két esetben a gyermek Jézust ölében tartó Mária látható, Szent István előtte térdel, és felajánló gesztusával a trónus alján, egy párnára helyezett Szent Koronára mutat – ennek az egyik verziója látható kiállításunkon. A harmadik változaton Mária a felhők trónján foglal helyet.

Végül nem a kiállításon most bemutatott változat került a Szent István-bazilikába, ugyanakkor a festményt részletgazdag kidolgozottsága miatt Benczúr egyik legértékesebb alkotásaként tartják számon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 29. 19:47
×
×
×
×