eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Közép-Európa Táncszínház Special Society című táncművének fotóspróbája a Trafó Kortárs Művészetek Házában 2018. november 14-én. A darabot a szlovák Anton Lachky koreográfiájában november 15-én mutatják be.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Megszűnő kulturális tao: összecsapnak a hullámok a színházak feje fölött

Egyelőre nem tudni, mennyi pénzt fordít majd a kormány az előadóművészeti tao eltörlésével kieső bevételek pótlására, és milyen formában osztja újra ezt a pénzt. A kancelláriaminiszter korábban azt ígérte, a 40 milliárdos összegnek csak az újraosztási módja változik. A színházak egy része 2019-es bemutatókat mondott le vagy gyűjtésbe fogott.

Múlt héten, az adótárgyú törvényjavaslatok között fogadta el az Országgyűlés az előadóművészeti tao eltörlését. Egyelőre senki sem tudja, mi lép majd az évi több mint 40 milliárd forintos támogatás helyébe, ám október végén Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: a pénz marad a kulturális szervezeteknél.

"Az eddigi ráfordítások nem csökkennek, tehát amilyen forrásokat eddig a tao a kulturális terület számára biztosítani volt képes, azt biztosítja, de nem az eddigi rendszerben"

- fogalmazott Gulyás Gergely, ám a tervekről bővebbet nem mondott.

Innen kezdve viszont minden csak

találgatás, nem tudni, mennyi lesz jövőre a támogatás összege,

és azt milyen formában – például pályáztatás, vagy a jegybevételek arányát tekintve – osztják majd újra. Ennek gazdája vélhetően a kulturális államtitkárság lesz. Fekete Péter államtitkár az utóbbi egy-két hétben több egyeztetésen is részt vett – például a Nemzeti Színházban – oda azonban, mint a Népszava megtudta, a fővárosi fenntartású teátrumok vezetői Tarlós István kérésére nem mentek el. Merthogy a főpolgármester harcos támogatója volt az előadóművészeti tao megtartásának.

A további célokról – kérdésre válaszolva – a hétvégi sajtótájékoztatóján is beszélt.

"Abba én nem nyugodtam és nem nyugszom bele, hogy a mi fővárosi színházaink között elosztandó tao-pénzekhez ne legyen közünk.

"Ragaszkodom hozzá egyelőre. Két lehetőség is van, vagy az ide tartozó tao-pénzt mi osztjuk el továbbra is a színházak között, vagy pedig, ha létrejön egy bizottság, annak a főpolgármester-helyettes asszony (Szalay-Bobrovniczky Alexandra - a szerk.) tagja lesz, és a budapesti színházpénzek elosztásánál az ő javaslata lesz a mértékadó" - fogalmazott Tarlós István.

Több színház közleményben jelezte: előadásokat, bemutatót töröl az évad második felére tervezett programjai közül, vagy jegyárat emel,

mert egyelőre bizonytalannak látja, hogy mekkora hányadát kaphatja meg a már jövő évben – tehát az idei évi jegybevételek alapján – kieső tao-bevételeinek.

A Rózsavölgyi Szalon például január 1-jétől 20 százalékkal megemeli a jegyek árát. Úgy fogalmaztak: a jelenlegi helyzet rákényszeríti őket arra is, hogy lemondják a februárra tervezett bemutatójukat, az Amivel meg kell küzdenünk című előadást.

Az Orlai Produkciós Iroda is jegyáremelésre kényszerül, ugyancsak mintegy ötödével lesznek drágábbak a jegyeik, ám ez még mindig csak a kieső bevételeik mintegy negyedét pótolja majd.

Pintér Béla korábban a hvg.hu-nak azt mondta: a társulat nem szűnik meg, de a támogatás kiesése miatt emelik a jegyárat, illetve

csökkentik a színészek és a művészeti munkatársak bérét.

Az Átrium Filmszínház közleményben számolt be arról, hogy ezzel évi 220 millió forintos támogatástól esnek el, ezért az intézmény működése, léte is bizonytalanná vált.

A Stúdió K Színház Facebook-oldalán keres hétszáz felajánlót, akiknek egyenként tízezer forintos adománya átmenetileg enyhülést hozhatna számukra.

Nem csak a magánszínházaknak jelent érvágást az előadóművészeti tao eltörlése, korábban Máté Gábor,

a Katona József Színház igazgatója a 24.hu-nak azt mondta: akár kisebb játszóhelyüket, a Kamrát is bezárhatják,

ha le kell mondaniuk az adókedvezmény biztosította bevételeikről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×